6 savjeta kako da pravilno pripremite poljoprivredne strojeve za zimu

Na farmama u Hrvatskoj nije rijetkost da poljoprivredni strojevi i alati tijekom cijele godine stoje na otvorenom. Kako bi izbjegli nepotrebnu štetu na strojevima i zadržali ih u tehnički ispravnom stanju važno ih je pravilno održavati i skladištiti - po mogućnosti u zatvorenoj i suhoj prostoriji. Da biste bili sigurni da su vaši poljoprivredni strojevi spremni za upotrebu sljedeće sezone, odnosno da ne bi došlo do grubog buđenja nakon dugog stajanja, pročitajte naše savjete o tome kako pravilno pripremiti poljoprivredne strojeve za zimu.

Savjet 1: Poljoprivredne strojeve pravilno očistite

Stroj koji ide na zimski odmor mora biti čist. Dobro je poznato da je prljavština "otrov za lak" - može se stvoriti hrđa. Važno je odstraniti sve nečistoće - nakupine zemlje, slame, gnoja, biljne ostatke i slično. Postavlja se pitanje: čistiti vodom ili zrakom? Neki koriste visokotlačni čistač, drugi koriste kompresor. Visokotlačni čistač se ne preporučuje za osjetljive strojeve. Na primjer, poljoprivrednik bi trebao odabrati kompresor za čišćenje kombajna pomoću tlaka zraka jer voda može uzrokovati štetu. Čišćenje vodom nije loša ideja za utovarne prikolice, plugove i traktore. Ali budite oprezni: nemojte koristiti visokotlačni čistač za tretiranje osjetljivih područja kao što su ventili, kuglični ležajevi, elektronika ili motori. Ovdje je prikladnije ispuhivanje zrakom kako biste izbjegli oštećenje. Nakon čišćenja vodom važno je pustiti stroj da radi a zatim ga ostaviti da se dobro osuši. Isplanirajte dan za veliko čišćenje po lijepom vremenu i blagim temperaturama. Kada je stroj čist i suh, podmažite kuglične ležajeve i lance.

Savjet 2: Zaštitite boju

Mjesta na kojima je oštećena boja treba prebrusiti i premazati temeljnom pa završnom bojom. Lakirane radne dijelove potrebno je premazati nekim zaštitnim sredstvom - zaštitni vosak ili mast. Alternativno, suncokretovo ulje može poslužiti kao jeftina zaštita za lak ali imajte na umu da ono može privući insekte. Svatko tko se zaklinje u mješavinu dizela i ulja kao zaštitni film, mora uzeti u obzir da to nije ekološki prihvatljivo. 

Sijačice, okretači, kombajni, malčeri i rasipači gnojiva obavili su svoj posao mnogo prije nego što su temperature pale. Sljedeće također vrijedi za njih prije nego što odu u zimsko skladište: očistite i podmažite pokretne dijelove.

Savjet 3: Spriječite stvaranje “ravnih mrlja” na gumama

Prije zimskog skladištenja gumama je potrebna posebna pažnja. Ako strojevi dugo stoje, postoji opasnost od stvaranja “ravnih mrlja” na gumama. Kako to spriječiti? Dva su načina:

  • Napuhavanje: Optimalan tlak u gumama za strojeve za žetvu tijekom zimske stanke je 2,5 do 3 bara, za traktore ste sigurni s 1,6 do 2,0 bara. 
  • Podizanje: Za rasterećenje guma, stroj mora biti podignut dizalicom na svim osovinama. To posebno vrijedi za vozila. Plugovi, rotodrljače i ostali poljoprivredni strojevi najbolje će prezimiti ako ih smjestite na suhe i zdrave drvene daske ili podloške.

Savjet 4: Zaštita od smrzavanja je zaštita od frustracije

Osim povećanja tlaka zraka i provjere guma, i motore i elektroniku treba opremiti za hladne dane. To znači osigurati dovoljnu količinu antifriza u hladnjaku i u sustavu brisača vjetrobranskog stakla. Ako antifriza nema dovoljno (-20 do -40 stupnjeva) potrebno ga je uliti. Nakon toga, važno je ponovno pokrenuti motor i pustiti ga da se zagrije. Ovo ne samo da štiti hladnjak od smrzavanja, već štiti i rashladne kanale i blok motora. Antifriz također štiti od korozije. Nikada ne ispuštajte vodu iz hladnjaka kako ne bi došlo do taloženja hrđe u hladnjaku, što dovodi do oštećenja hladnjaka i bloka motora. Antifriz ne samo da održava vodu za hlađenje oko bloka motora čistom od leda. Također, dobro je staviti antifriz u spremnik sredstva za prskanje stakala i pustiti ga da teče tako da sredstvo dođe do mlaznica.

Savjet 5: Olabaviti klinasti remen i obratiti pažnju na akumulator

Prije hibernacije kombajna i malčera remenje treba olabaviti ali ne potpuno, jer će zbog nižih temperatura zimi doći do skraćivanja remena. To vrijedi i za velike opruge - ni one ne smiju biti prečvrste. Lance treba zaštiti zaštitnim sredstvom ili ih skinuti i staviti u posudu s uljem tijekom cijele zime.

Za akumulatore na strojevima vrijedi sljedeće: odspojite ih. Svaka dva mjeseca bi trebalo ponovo napuniti akumulator. Ako se stroj ne koristi duže vrijeme i nalazi se na mjestu gdje su temperature niže od 0°C akumulator bi trebalo skinuti i pospremiti na suho i toplije mjesto.

Osim toga, mora se provjeriti spremnik goriva: čak i ako se stroj ne pomakne ni metar tijekom zime, spremnik bi trebao biti pun. Pun spremnik uklanja potencijalna oštećenja poput hrđe i korozije uzrokovane kondenzacijom. Prilikom dolijevanja goriva obavezno koristite zimski dizel. I ovdje je važno nakon ulijevanja goriva ponovno pustiti motor da radi kako bi gorivo moglo doći u filtere i pumpe.

Savjet 6: Napravite popis nedostataka za strojeve 

Tijekom ljetne žetve svaka minuta praznog hoda znači gubitak. Zimsko vrijeme je dobar period da sve strojeve dobro pogledate, provjerite ima li oštećenja i po potrebi ih popravite ili zamijenite. Sa vašim popisom za nabavu rezervnih dijelova za vaše poljoprivredne strojeve navratite u našu trgovinu na adresi Lonjica 207, Vrbovec ili posjetite naš webshop: www.jakopic.hr

Za kraj savjet s pogledom na sljedeće ljeto: Kod suvremene poljoprivredne mehanizacije treba povremeno uključiti klimu kako se brtve podmažu i ne bi postale krte ili curile.