Borbe starih kombajna - atrakcija u američkom gradiću Lindu

Stari strojevi-nova svrha: zabava

 

Pripreme za ovaj derbi traju mjesecima. Stari kombajni u derbiju (većina ih datira iz 1970-ih) odavno su povučeni iz rada. Kupuje se stara oprema ili se donira za derbi. Farmeri i njihove posade provode zimu i proljeće pripremajući kombajne za natjecanje - učvršćuju određene dijelove a uklanjaju druge - ali sve u skladu sa pravilima natjecanja. Neki zavaruju dodatne zaštitne elemente oko kabine kako bi smanjili rizik od ispadanja tijekom natjecanja. Vizualno ih stiliziraju bojeći ih jarkim bojama s imenima sponzora i ekipa. Dobivaju i ručno oslikane nadimke, poput "Jager Bomb", "The Enticer", "Grain Digger" ili "S*M*A*S*H."

Neka od pravila za pripremu kombajna su:

- Kombajn može koristiti osovinu staru dvadeset godina koja nije originalna pod uvjetom da su izmjene u svrhu ugradnje. Nije dopuštena osovina kamiona od 2 tone. Dopuštena je izmjena stražnje osovine, kao što je promjena položaja spone, otpora i cilindra upravljača.

- Željezo za armiranje ograničeno je na deset komada željeza, bilo koje duljine, smještenih bilo gdje na kombajnu, osim u područjima ograničenim pravilima.

- Tvornički spremnici goriva moraju se ukloniti. Spremnik goriva ne smije biti veći od deset galona i mora biti montiran i pričvršćen metalnim trakama. Spremnici goriva moraju biti osigurani čepovima koji ne dopuštaju prolijevanje goriva, u slučaju da se kombajn prevrne.

 

Ovaj veliki društveni događaj doseže vrhunac s "Danom rušenja". Počinje u subotu ujutro zajedničkim doručkom, a zatim svečanom povorkom kombajna kroz grad, pri čemu se ocjenjuju najljepše uređeni strojevi. Nakon ručka natjecatelji kreću u arenu a posjetitelji na tribine.

 

 

Borba bez grižnje savjesti

 

Pravila ovog natjecanja su jednostavna – sučeljavaju se nekoliko starih kombajna - vozači imaju  tri minute da uspostave ili pokušaju kontakt a svaka borba traje 15 minuta. Naravno, pobjednik je onaj stroj koji eliminira preostale sudionike.

 

Neki od razloga za diskvalifikaciju:

- Guranje ili povlačenje kombajna izvan barijera koje obrubljuju arenu

- Dva ili više kombajna koji su zapeli zajedno moraju se pokušati razdvojiti unutar vremenskog ograničenja od tri minute

- Nabijanje velikom brzinom

- 3 minute neagresivne akcije

- Kontinuirano bježanje

- Gubitak hedera

- Prevelika brzina, nesigurna ili nesmotrena vožnja

- Loše sportsko ponašanje

 

Oštećenja stražnje osovine najčešći su kvarovi - dolazi do gubitka upravljivosti kombajna a time i nemogućnosti daljnjeg natjecanja. 

Neke snimke ovog događaja možete pronaći ovdje: https://bit.ly/3RCwRu9

 

 

Vjerujemo da su vaši kombajni u puno boljem stanju od ovih borbenih. Sve dijelove za njih (i još puno toga) pronađite na našem webshopu ili nas posjetite u Lonjici 207, Vrbovec - naši stručni djelatnici rado će vam pomoći!