Dronovi u poljoprivredi

Dron je vrsta letjelice bez pilota koja ima male dimenzije i težinu do 20 kilograma. Dronovi su prvotno razvijeni u vojne svrhe i bili su većih dimenzija, no dronovi se danas najviše koriste u zabavne, istraživačke i eksperimentalne svrhe.

Dronovima se može upravljati na dva načina: izravno, u kojem čovjek ima potpunu kontrolu nad vozilom bežičnim daljinskim upravljačem i autonomno, u kojem vozilo slijedi rutu na temelju podataka s GPS-a ili drugih senzora.
Praktična primjena dronova značajno je napredovala posljednjih godina jer kako je tehnologija napredovala tako su padali i troškovi uporabe. Novi programi za uporabu dronova u raznim industrijama se brzo razvijaju, uključujući uporabu u poljoprivredi.

Poljoprivreda se smatra jednom od djelatnosti u kojoj se očekuje nagli porast uporabe dronova u bliskoj budućnosti. U početku su korišteni za kemijsko raspršivanje, a danas su izvrstan alat i za snimanje zračnih snimaka kamerama i senzorima.

Dronovi prikupljaju podatke i prevode ih u korisne informacije. Stoga se mogu koristiti za razne primjene u poljoprivredi, kao što je praćenje sljedećih parametara:

- Zdravlje usjeva; šteta koju čine štetočine, promjena boje zbog infekcije
- Indeks vegetacije; indeks lisne površine, otkrivanje anomalija, djelotvornost liječenja, fenologija, urod
- Visina i gustoća usjeva
- Izviđanje biljaka; veličina biljke, statistika zemljišta, ugrožena zemljišta
- Potrebe za vodom; dijelovi polja / voćnjaka kojima je potrebno zalijevanje
- Analiza tla; dostupnost hranjivih sastojaka


Da sažmemo, dronovi pomažu poljoprivrednicima da učinkovitije optimiziraju uporabu inputa poput sjemena, gnojiva, vode i pesticida. To omogućuje pravodobnu zaštitu usjeva od štetočina, štedi vrijeme, smanjuje ukupne troškove poljoprivredne proizvodnje i osigurava veliki urod i kvalitetne usjeve.