John Deere Joker

John Deere otkrio je svoj novi, autonomni konceptni traktor na sastanku u Valenciji u Španjolskoj, navodi Agriland, irska poljoprivredna publikacija.

Traktor bez kabela imat će električnu snagu od 500 kilovata (približno 680 konjskih snaga). Traktor je također opisan kao "nula emisija", premda nisu određene specifičnosti za pogonski sklop. Model prikazan na sastanku je imao gusjenice i činilo se da mu nedostaje bilo kakav upravljački mehanizam. Traktor može biti opremljen kotačima ili gusjenicama. Zahvaljujući električnom pogonu nema radnih emisija, a razina buke je izuzetno niska. Daljnje prednosti uključuju nisko trošenje i lako održavanje.

To nije prvi autonomni ili poluautonomni 'koncept' traktor koji je proizvođač razvio, ali ova jedinica zasigurno privlači značajnu pozornost. Deere kaže da je njegova GPS tehnologija precizna do 2,5 centimetra. To omogućuje Deere-u da automatizira neke od dijelova poljoprivrednih poslova, kao što je točno znati gdje treba prskati pesticide ili gnojiva. To znači da poljoprivrednik troši manje na te materijale. Deere-ova self-driving tehnologija koristi ugrađene kamere i GPS koordinate. Kamere se također mogu koristiti bez GPS podataka ili na unaprijed određenoj ruti za prepoznavanje redova usjeva, ali nisu u stanju prepoznati i izbjeći prepreke, poput ljudi ili životinja. Deere radi na tim nadogradnjama, rekla je Deanna Kovar, direktorica za proizvodnju i preciznost tvrtke Deere za poljoprivredni marketing.

Za sada operater još uvijek mora biti stalno u traktoru. "Ljudsko je biće još uvijek primarni senzor", rekao je Curtis Maeder, inženjer osoblja tvrtke Deere.