Kada stare mlaznice na prskalici treba zamijeniti novima?

 

U vrijeme kada su sredstva za zaštitu bilja sve skuplja, precizno doziranje postaje sve važnije. U ovom slučaju jamac točnosti su raspršivači. Kako možete znati da li je vrijeme za zamjenu mlaznica? Postupak provjere stanja mlaznica je prilično jednostavan.

Kako se brinuti o stanju prskalice?

 

Osnovno načelo kojega se u ovom slučaju trebamo pridržavati je bolje spriječiti nego liječiti.
Kako se u otvoru raspršivača mlaznice ne bi pojavile razne naslage, prskalicu i mlaznice treba redovito prati prije svakog dužeg zastoja. U tu svrhu najbolje je koristiti specijalizirana sredstva za pranje, koja se pokazuju vrlo učinkovita.

Kod nas možete pronaći Sredstvo za čišćenje prskalica, bio, 10 litara, čija je formulacija napravljena od prirodnih komponenti bez VOC i fosfata a pogodno je za prehrambenu industriju.

 

Kada stare mlaznice na prskalici treba zamijeniti novima?

 

U proljeće nakon ispuštanja tekućine protiv smrzavanja iz svih dijelova uređaja za primjenu, potrebno je obaviti vizualni pregled uređaja, te ponovno postaviti dijelove, poput elektronike, manometra i dr. koji su bili skinuti i spremljeni tijekom zime. Budući da mlaznice određuju preciznost rada ubrajamo ih u najvažnije dijelove prskalica i raspršivača.

Mlaznice moraju osigurati:

- ujednačenu poprečnu raspodjelu škropiva
- rad sa što manjim gubicima zbog zanošenja (drifta)
-
stvaranje kapljica određenog srednjeg volumnog promjera
-
što dulju tehničku ispravnost

 

Prikolica za prskanje NorthStar, 79 L

 

Kako provjeriti stanje mlaznica?

 

U prvom koraku trebali bismo početi provjeravati stanje mlaznica vizualnim pregledom. Pokrenite raspršivač natopljen čistom vodom i pažljivo provjerite stvaraju li raspršivači ravnomjeran mlaz tijekom prskanja i ima li pojave samoraspršivanja.
Mjerenje protoka mlaznica moguće je obaviti mjernom posudom ili elektronskim uređajem za mjerenje protoka. Jedan od načina je da ispod prskalice postavite dasku, a na nju kalibracijske čašice. Zatim uključite prskalicu i namjestite radni tlak na kojem ćemo očitati protok i usporediti ga s tablicom nazivnih protoka pojedinog proizvođača prskalice.
Alternativno možemo montirati jednu novu mlaznicu na granu i usporediti količinu tekućine koju raspršuje ta mlaznica u odnosu na druge mlaznice.

Mjeri se protok svih mlaznica i izračunava se prosječna vrijednost. Sve mlaznice čije vrijednosti odstupaju +/- 10% od zadane, moraju se očistiti ili zamijeniti novima. 

Ako zaključite da neke mlaznice treba zamijeniti, preporuka je odmah zamijeniti sve mlaznice kako ne bi došlo do prevelikih odstupanja starih mlaznica od novih a time i do neravnomjernog pokrivanja površinom sa škropivom, što u konačnici rezultira lošijim rezultatima prinosa, pojavom bolesti i štetnika na pojedinim dijelovima.

 

 

Prskalice

 

Koji su najbolji uvjeti za prskanje?

 

U poljskim uvjetima za vrijeme tretiranja tj. transporta kapljica od uređaja za primjenu do biljke koja se tretira može doći do gubitka škropiva zbog zanošenja tzv. drifta, te znatno smanjiti učinkovitost primjene. To je negativna pojava uslijed koje dolazi do oštećenja biljaka susjednih parcela, a može doći i do trovanja ljudi, domaćih životinja, divljači, pčela, onečišćenja okoliša, te pomora riba ako sredstvo dospije u obližnje vodotokove. 

Najvažniji uzročnici zanošenja su vjetar, vlažnost zraka i toplo vrijeme, te je prskanje ili raspršivanje potrebno obavljati kada su povoljni vremenski uvjeti, iako se ponekad mora obaviti i onda kada je rizik od zanošenja velik.

Najsigurniji uvjeti su hladno i vlažno vrijeme sa stalnim vjetrom do 7 km/h koji puše od smjera osjetljivih područja. Treba izbjegavati prskanje/ raspršivanje za vrijeme temperaturnih inverzija. Manja vlaga zraka kao i veća temperatura uzrokuju veće isparavanje kapljica, a manje kapljice su podložnije isparavanju od većih.

 

U našoj trgovini Jakopic d.o.o. možete pronaći veliki izbor mlaznica i opreme za vaše prskalice. Posjetite nas na adresi Lonjica 207, Vrbovec ili provjerite ponudu na našem webshopu: https://jakopic.hr/gnojidba-i-zastita/prskalice.

 

 

Izvor: farmer.pl; biljnamehanika.hr