Kako radi električni pastir?

Što je električni pastir?

Električni pastir je sustav opremljen baterijom koji služi za elektrifikaciju ograda, žičane ograde ili bilo kojeg drugog elementa koji ima ulogu ograde u određenom prostoru. To je jednostavan mehanizam koji izdaje upozorenje životinji putem malih elektrošokova niskog intenziteta, koji ne naude životinji, ali uzrokuju smetnju koja pomaže spriječiti stoku da napusti parcelu, bez potrebe za stalnim ljudskim nadzorom. Osim toga, ovi su uređaji idealni su za razgraničenje područja na kojem se nalazi stoka, kontrolu stada ili sprečavanje ulaska i izlaska drugih životinja u voćnjak ili polje.

Prednosti električnog pastira

• Električni pastir je ekonomičan sustav za ograđivanje parcela te čuvanje i zaštitu stoke. Važno je da životinje ne bježe - ne samo kako uzgajivač ne bi izgubio jednu od njih, već i kako bi se izbjegle nesreće kada životinje zalutaju na cestu. Osim toga, stoku je moguće zaštititi od drugih životinja koje joj mogu nauditi - poput lisica, vukova i čagljeva.
• Dobar je način za zaštitu biljaka u voćnjacima jer ćete ograđivanjem zemljišta spriječiti životinje da im priđu.
• Elektrificirane mreže su praktične i vrlo jednostavne za sastavljanje.
• To je mobilan i fleksibilan sustav za korištenje.
• Isto tako, iako su električni pastiri predviđeni za spajanje na električnu mrežu ili bateriju, danas se mogu naći i električni pastiri koji imaju solarni izvor energije, što omogućuje korištenje sustava bez pristupa električnoj mreži i čini ga održivim sustavom.

 

 

Elementi električnog pastira

Da biste razumjeli kako električni pastir radi, morate znati koji su elementi od kojih se sastoji:
• Pokretač energije (energizator): uređaj koji proizvodi bezopasne električne udare
• Provodnici: prenose električnu energiju uz ogradu
• Izolatori: stupovi koji sprječavaju odvod struje u zemlju
• Šipka za uzemljenje: omogućuje uzemljenje električne ograde
• Ostali elementi: priključci i tenzori, baterije i baterijski pribor te kontrolni instrumenti

Kako rade električni pastiri?

Rad električnog pastira je jednostavan: čim životinje dotaknu žicu ograde, energizator emitira male, kratke, bezopasne (ali dovoljno dosadne) električne impulse. Životinja tako uči da se ne približava barijeri ograde i poštivat će nametnuto ograničenje. Osim toga, druge životinje to mogu naučiti gledajući ponašanje jedne u odnosu na ogradu te će se držati dalje od ograde. Nakon što generator energije emitira elektricitet, električni impulsi se kroz vodiče distribuiraju kroz ogradu. Elektricitet koji se emitira proći će kroz tijelo životinje koja dodiruje žicu sve dok ne dođe do tla. Dolaskom do tla struja teče do zemlje i ponovno se vraća u električni pastir.

 

Kako rade električni pastiri?

Kako provjeriti radi li električni pastir?

Nakon što se električni pastir spoji na napajanje, emitirat će struju. Kada je sustav pravilno instaliran, potrebno je izvršiti provjeru pomoću uređaja za ispitivanje, kako bi se znalo kolika je jakost električnog pastira i kako bi se vidjelo da li u ogradi curi struja. Ako je napon veći od 6000 volti, pastir radi ispravno. U slučaju da je napon manji od 6000 volti potrebno je ponovno pregledati i provjeriti spojeve. Nakon prvog kruga testiranja morat ćete ponovno uključiti pastir i odmaknuti ga od ograde da vidite je li napon iznad najmanje 2500 volti i iznad maksimalno 4000 volti. U slučaju da su to vrijednosti koje dobijete prilikom provjere napona ispravne, to znači da električni pastir radi ispravno u ogradi. Ako su vrijednosti niže, potrebno je provjeriti uzemljenje. Na kraju, kada provjeravate spoj uzemljenja, trebali biste spojiti tester ograde na uzemljenje i provjeriti je li napon manji od 1000 volti, budući da je to granica koja se smatra prihvatljivom. Što je niža vrijednost, to je bolje uzemljenje. Ako je napon veći od 1000 volti, preporučuje se poboljšati uzemljenje, postavljajući metalne šipke na udaljenosti od 3 metra i izbjegavajući materijale koji brzo oksidiraju. Također provjerite ima li puknutih žica, izolatora ili prekomjernog korova koji dodiruje liniju u kontaktu s ogradom.

 

Zainteresirani ste za nabavu električnog pastira? Posjetite naš webshop: https://jakopic.hr/elektricni-pastiri ili nas posjetite u trgovini na adresi Lonjica 207, Vrbovec i pronađite veliki izbor električnih pastira i opreme – od uređaja, izolatora, žica, stupova i ostalog materijala koja vam je potreban za rad.