Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Mlijeko se osim u prehrani može koristiti i u vrtu kao sredstvo za zaštitu i gnojidbu poljoprivrednih kultura. Hranjive tvari u mlijeku su savršeno izbalansirane i omogućavaju biljkama optimalan rast i poboljšavaju imunitet. Mlijeko sadrži: kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, mangan, željezo i druge elemente.

Mlijeko se u vrtu može koristiti za različite namjene:
• sredstvo za zaštitu od patogenenih mikroorganizama,
• sredstvo za zaštitu od štetnika,
• gnojidbu.

Prilikom tretiranja biljaka na površini se stvara tanki film koji štiti biljke od prodiranja patogenenih mikroorganizama. Preventivnim tretiranjem mlijeko štiti biljke od gljivica i virusa. Biljke koje su tretirane mlijekom imaju poboljšani imunitet, a mlijeko povoljno utječe i na usvajanje i iskorištavanje hranjiva iz zemljišta.

Mliječni šećer laktozu ne mogu probaviti svi insekti. Zbog ove pojave mlijeko predstavlja zaštitno sredstvo od mnogih štetnika. Mlijeko je izuzetno dobro dodati u kompost, jer obogaćuje kompost hranjivim tvarima, poboljšava mikrobiološke aktivnosti i štiti kompost od mnogih štetnika.

Zbog sadržaja kalija mlijeko je odlično u zaštiti povrća u vrijeme plodonošenja, posebno za ishranu rajčice. Za sobne biljke možemo koristiti mlijeko, ali treba ga izbjegavati kada su u pitanju sukulenti - kaktusi. Kod kaktusa mlijeko može izazvati propadanje.

Najbolje je upotrebljavati sirovo mlijeko koje nije podvrgnuto termičkoj obradi. Tijekom termičke obrade gube se mnogi vitamini i ostali hranjivi sastojci. Sredina ljeta je period kada se ostvaruju optimalni uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti na povrtnim kulturama. Temperature su visoke i nakon kiše se ostvaruju idealni uvjeti za zarazu Phitoftorom - dolazi do pojave plamenjače. Ova bolest može u potpunosti uništiti rajčicu i krumpir.

Pripravak od mlijeka za zaštitu
Mlijeko se koristi u zaštiti rajčice, krumpira, patlidžana, krastavaca, tikvica. Najčešće se koristi kao preventivna zaštita od plamenjače u omjeru 1:10, jedan dio mlijeka i 10 dijelova vode. U čistom obliku mlijeko se ne bi trebalo koristiti.

Mlijeko i jod
Za zaštitu rajčice često se koristi pripravak od mlijeka i joda. Omjer mlijeka i vode je 1:4 ili 1:5. Ovoj otopinir dodati 15 kapi joda. Jod može dovesti i do ubrzanja sazrijevanja plodova, zato treba smanjiti broj kapi joda na 5 do 6.
Da bi se poboljšalo djelovanje mlijeka i joda tretiranja treba zamijenjivati s pripravkom od češnjaka.

Mlijeko i soda bikarbona
Mlijeko se može koristiti i u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Ovaj pripravak se priprema od 1 l mlijeka, jedne jušne žlice sode bikarbone i 10l vode i koristi se preventivno za tretiranje povrća kako bi se spriječila pojava plamenjače i pepelnice. Količina vode se može smanjiti na najmanje 5 l. Primjerice, možete koristiti pripravak mlijeka, sode bikarbone i vode u odnosu 1 l mlijeka : 1 jušna žlica sode bikarbone : 4 - 4,5l vode. Uz ostalo povrće preventivno tretirati krumpir zbog plamenjače. Ovaj pripravak od mlijeka zaštitit će nadzemnu masu krumpira od pojave ove bolesti, ali i spriječiti pojavu krumpirove zlatice jer krumpirova zlatica i njene larve ne mogu sprobaviti mlijeko.

Sirutka
Sirutka je nusproizvod u preradi mlijeka. Kada se sirutka zagrije na 20 do 25°C i razrijedi vodom koristi se u zaštiti od plijesni. 1 l sirutke razblažiti sa 10 l vode i dodati 10 kapi joda. Ovaj pripravak je dobar za zaštitu krastavaca, rajčice i tikvice. Za krastavce i vinovu lozu može se koristiti i nerazblažena sirutka.

Mlijeko kao dezinfekcijsko sredstvo
Ako se ruke i alat tijekom rada u povrtnjaku operu otopinom mlijeka i vode u odnosu 1:1 to će umanjiti pojavu bolesti.

Mlijeko kao gnojivo za krastavce
Ukoliko se mlijeko koristi za gnojidbu krastavaca ubrzat će rast. Mlijeko se koristi razblaženo s vodom u odnosu 1:2. Gnojidbu redovito ponavljati svaka dva tjedna.

Ruže i mlijeko
U proljeće treba započeti s tretiranjem grma ruže s otopinom mlijeka i vode. Tretman se ponavlja svakih 7 do 10 dana tijekom 2 mjeseca. Mlijeko će zaštiti ružu od bolesti i štetnika.

Mlijeko kao zaštita od bijele leptiraste uši
Kao zaštita od ove štetočine koristi se kiselo mlijeko. 250 ml kiselog mlijeka, 1 l vode i 2 žlice brašna. Dobro poprskati biljke, posebno donju stranu listova.