Što sve morate uzeti u obzir prilikom odabira električne ograde?

Prilikom kupnje električne ograde za svoje gospodarstvo najprije morate utvrditi njezinu svrhu. Želite li zaštititi svoje životinje tako da ih zadržite unutar ograde? Ili želite spriječiti životinje izvana da uđu unutra? Također ćete morati odlučiti između trajne električne ograde ili prijenosne električne ograde; Postoji i mogućnost elektrifikacije vašeg postojećeg, klasičnog plota. Više informacija pronaći ćete u našem članku „Sve o električnim ogradama”.

Napravite plan koje vrste životinja želite uzgajati unutar svoje električne ograde ili izvan nje i izmjerite koliku ćete dužinu ograde trebati.
Kakav je tip ograde najprikladniji za vaše životinje?

Ako želite ustanoviti koji je tip ograde najprikladniji, morate uzeti u obzir opseg terena, svrhu električne ograde i vrstu životinja.

Stoka
Električne ograde za stoku mogu se postaviti na nekoliko načina, prema vrsti stoke. Krave muzare ubrajaju se među najjednostavnije životinje koje se zadržavaju unutar električne ograde jer su relativno spore i navikle na svakodnevni kontakt s ljudima. Električna ograda za goveda zahtijevat će opremu sa snažnijim impulsima. Takva električna ograda za krave mora se moći nositi sa snažnim, teškim, a u slučaju bikova ponekad i agresivnim životinjama.

Ovce
Ovce žive vani gotovo cijele godine. Vuna koja ih održava u toplini i udobnosti tijekom ružnog vremena, razlog je zašto je tako važno odabrati pravu ogradu. Naime, ovčja vuna izolira i ovce su na taj način otpornije na električne šokove od ostalih životinja. Pasu li na vašoj livadi samo ovce? Onda je dovoljan plot od šipki i mreže za ovce i koze. Međutim, u nekim ćete slučajevima možda trebati dodatno osiguranje; montaža vodiča za napajanje mogla bi spriječiti ovce da pobjegnu ili zalutaju.

Svinje
Svinje su vrlo brze i dobri su plivači. Zbog tih dviju osobina važno je odabrati pravu električnu ogradu. Netko bi pomislio da će jarak okolo naokolo biti dovoljna prepreka. No upravo zato što svinje znaju tako dobro plivati, u njihovu je slučaju riječ o pogrešnom pristupu.

Domaće svinje mogu se jednostavno ograditi električnom ogradom jer na tijelu imaju malo dlake i imaju velike i vlažne njuške. Svinje su inteligentne životinje i brzo nauče biti oprezne i izbjegavati električne ograde.

Konji
Konji su vrlo osjetljive životinje. Imaju dobar vid i prirodno su nestašni. Kako ne bi došlo do nepotrebnih ozljeda i patnje, važno je odabrati ogradu koju će vaši konji jednostavno spaziti.

Divlje životinje
Vječni su problem poljoprivrednika bilo gdje štete koje uzrokuju divlje životinje. U nekim su područjima najopasnije životinje koje uzrokuju najveće gubitke usjeva divlje svinje. Ograda protiv divljih svinja može se napraviti od klasične žice (1,2 mm) i snažnog izvora napajanja električne ograde. Može se i opremiti bodljikavom žicom koja će činiti fizičku barijeru i u slučaju nestanka struje. Imajte na umu da bodljikava žica nikada ne bi smjela biti spojena na napajanje.

Visoka divljač također uzrokuje mnogo štete na urodu. Tradicionalni su plotovi kao prepreka protiv visoke divljači neučinkoviti; električna ograda vjerojatno će više biti sredstvo zastrašivanja i učinkovitija prepreka.

Divlji kunići i zečevi
Divlji kunići i zečevi također mogu napraviti ozbiljne štete na usjevima. Prilikom planiranja električne ograde morate uzeti u obzir činjenicu da divlji zečevi i kunići imaju mnogo gušću dlaku od domaćih vrsta. Stoga su manje osjetljivi i njihova dlaka djeluje kao posebni tip izolacije. Prilikom odabira izvora napajanja stoga je najvažnije odabrati pravi napon. Dovoljno snažan uređaj stvorit će siguran, ali bolan impuls koji će naučiti štetočine da ne ulaze u zaštićeno područje. U nekim slučajevima zadovoljavajuće rješenje može biti mreža.

Postavljanje električne ograde
Prilikom postavljanja ograde obično se koriste stupci od drveta, staklenih vlakana ili plastike. Kao vodič za svoju električnu ogradu možete odabrati traku, namotano plastično uže ili čeličnu žicu. Ako postavljate ogradu kako biste spriječili stoku u eventualnom bijegu, najbolje je rješenje koristiti traku. Traka je vidljivija za životinje, tako da je manje vjerojatno da će joj se slučajno približiti. Ako je riječ o zaštiti usjeva od divljih životinja, trebala bi se koristiti čelična žica i to iz razloga mnogo veće čvrstoće.

Naša internetska trgovina nudi veliku količinu tipova izolatora; ovdje ćete pronaći različite izolatore namijenjene posebno za trake, užad i žicu. Možda će vam biti potrebni i kutni izolatori koji su na raspolaganju za užad i trake.

Izolator vrata zajedno s kvakom na vratima služi za ugradnju vrata u električni plot kako bi se ograda mogla slobodno otvarati i zatvarati. Možete koristiti i gotove sustave vrata.

Vrlo važan dio električne ograde njezino je uzemljenje koje jamči povratni tok struje iz zemlje do izvora napajanja. Broj šipki za uzemljenje ovisi o dužini plota. Šipke bi trebale biti dovoljno duge kako bi dosezale do dubljeg i vlažnijeg dijela zemlje. Vlažna zemlja bolje vodi struju.

Broj vodiča koje ćete koristiti ovisi o području na koje postavljate ogradu. Na primjer, za divlje svinje preporučuju se tri čelične žice u rasponu od 25 cm do 75 cm. Maksimalna je udaljenost između stupaca 15 metara.

Žica za drvene stupce učvršćena je na različitim tipovima izolatora kako bi se sačuvao kontinuitet vodljivosti i kako ne bi došlo do gubitka napona električne ograde.

Ne preporučujemo smjestiti električnu ogradu između drveća ili živih plotova; gubitak vegetacije uzrokovat će manju napetost trake, užeta ili žice čime će se smanjiti učinkovitost ograde. Električna ograda mora biti i jasno vidljiva i primjetna, ne smije se stopiti s okolišem kako bi, primjerice, konji vidjeli ogradu kao definitivnu granicu koju ne mogu prijeći.

Priključci
Za povezivanje vodiča uvijek koristite prikladne priključke kako ne bi došlo do kratkog spoja ili oštećenja. Na primjer, određeni je tip priključka potreban za povezivanje trake s trakom. Nepravilnim odabirom tipa priključka možete narušiti integritet električne ograde. Cijeli asortiman pronaći ćete u internetskoj trgovini Kramp ovdje.

Zatezači
Zatezač je neodvojivi dio svake pouzdane električne ograde. Kao što možete naslutiti, osigurava pravilnu zategnutost, a time i sigurnost i učinkovitost ograde. Na raspolaganju su različiti modeli za žice, užad i trake.

Udar groma
Električne ograde savršeni su gromobrani. Stoga ako znate da se približava velika oluja, dobro je prije toga razmisliti o odspajanju električne ograde – kako biste zaštitili plot, izvor napajanja i svoje životinje.

Oprema s elektrificiranom žicom često je opremljena ugrađenom zaštitom od groma. Međutim, može biti dobro osigurati i dodatnu zaštitu opreme; investicija u zaštitu ograde od groma samo je mala cijena za mir u duši koji donosi.

Izvor napajanja
Ako je moguće napajati električnu ogradu iz mreže, to je vjerojatno najpouzdaniji način. Postoje različiti izvori ograda namijenjeni za povezivanje na električnu mrežu.
Ako povezivanje na električnu mrežu nije moguće, jedna je od alternativa izvor napajanja od 12V ili baterija od 9V. Može se odabrati i model za povezivanje na solarni panel koji puni baterije i čuva ih od potpunog pražnjenja.

Testeri za ograde
Voltmetar će vam pokazati točno stanje ograde. Mjeri napon na električnoj ogradi i omogućuje vam kontrolu funkcije opreme za uzemljenje i same ograde.

Simboli upozorenja
Snažno preporučujemo razmjestiti simbole upozorenja koji bi eventualne prolaznike upozorili na bilo kakvu električnu ogradu na vašem imanju kako bi se smanjila vjerojatnost ozljede i ujedno mjera vaše odgovornosti.

Ako su vam potrebne detaljnije informacije o korištenju električnih ograda ili se želite posavjetovati koji su odgovarajući proizvodi najprikladniji za vaše konkretno imanje, obratite se našoj službi za korisnike.

(Izvor: kramp.com)