Oznake i vrste klinastih remena za kombajne

Prije sezone berbe uvijek pripremite svoju opremu za intenzivan rad. U slučaju kombajna, klinasti remeni su vrlo važan dio pogona, jer mogu puknuti u najmanje prikladnom trenutku.
Svi, čak i oni koji nisu upoznati s tehnikom, znaju da se strojevi sustavno troše. Bilo da stoje ili rade, kvar se može desiti i za tu situaciju morate biti spremni jer svaki zastoj tijekom sezone žetve može biti skup.
Važan element stroja, koji može stariti čak i kada nije u upotrebi, su klinasti remeni koji pokreću bubnjeve. Najčešći razlog njihove nesposobnosti za rad je uobičajeno starenje gume. Remeni tada gube svoju elastičnost, a vlakna gube snagu. 

Kvaliteta je važna
Novo remenje može biti zamjensko, ali prije kupnje provjerite da li je konstrukcija novog remena za vaš kombajn identična onoj koju koristi proizvođač stroja.
Zašto je to važno? Klinasti remeni koji rade u kombajnima nemaju lak život - izloženi su čestim preopterećenjima, prašini, kontaminaciji i kontaktu s mašću ili uljima. Proizvođači poljoprivredne opreme iz godine u godinu jačaju konstrukciju remenja, mijenjaju njihove karakteristike i pokušavaju ih učiniti što jačima i izdržljivima godinama. Stoga su originalni proizvodi često prilično skupi. To ne znači da su zamjenski remeni puno lošiji odabir, ali da biste ih odabrali, morate znati što tražite.
Najbolje je znati vrstu remena u vašem stroju i odabrati dio s potpuno istim parametrima, kako ne biste požalili zbog prividne uštede.
Obično se pojasevi prodaju u nekoliko verzija kvalitete. U ponudi su najčešće tri verzije klinastih remena: standardni, za teške uvjete rada i super-pojačani. Često su označene bojama: zelenom, žutom i crvenom.
Razlike u kvaliteti između vrsta remena proizlaze iz dopuštenih brzina, otpornosti na temperaturu i preopterećenja. U poljoprivrednim strojevima razlikovanje kvalitete je posebno važno jer proizvod mora biti vrlo otporan na ulja, masti i mineralne masti te na habanje i kidanje.

Mjerenje remena
Najbolje je kupiti remen s dimenzijama u skladu s preporukama proizvođača. Što ako nemamo takve podatke? Remen možemo pokušati sami izmjeriti.
Najjednostavniji i najpouzdaniji način mjerenja širine i debljine je pomoću pomičnog mjerila tzv. šublerom. Duljinu je malo teže odrediti. Vanjski opseg blago zategnute trake najbolje je izmjeriti vrpcom.
Mjerenjem opsega klinastog remena dobivamo vanjsku duljinu remena "LA". Nažalost, proizvođači ne navode uvijek ovaj parametar u specifikaciji proizvoda, ali s druge strane, to je dimenzija najbliža duljini nagiba (označena kao "LD" ili "LP"), koja se uvijek pojavljuje u podacima o remenu. Duljina nagiba je dimenzija koja se mjeri na visini od cca 4/5 poprečnog presjeka klina, duž korda. Kord je standardno pojačanje za svaki gumeni klinasti remen. Druga opcija je da izračunate unutarnji opseg s oznakom "Li".
Klinasti remeni mogu se podijeliti u dvije glavne kategorije: zupčasta verzija ili klasična verzija. Zupčasti remeni se obično koriste u starijim strojevima.

Profil klinastog remena
Druga karakteristika svakog remena je njezin profil, odnosno izgled presjeka. Ne znajući s kojim profilom imamo posla, bit će teško odabrati pravi proizvod. Na primjer, tip "Z" ima presjek od 10 mm x 6 mm (Š x V), "C" 22 mm x 14 mm, "A" 13 mm x 8 mm.
U ovom slučaju imamo prilično velik izbor, jer tržište nudi klasične profile kao što su 4, 5, 6, Z, A, B, C, D i usko-profilne SPZ, SPA, SPB, SPC, kao i usko-profilne profil nazubljene XPZ, XPA, XPB, XPC.

Zaključak
Puno je podataka potrebno ali dobro se potrudite saznati sve potrebne informacije o remenu koji se nalazi u vašem kombajnu kako bi uštedili dragocjeno vrijeme i novac.

Veliki izbor remenja za kombajne pronađite u našem webshopu: https://jakopic.hr/alati-i-industrija/remeni/remeni-za-kombajne  a ako niste sigurni u odabir slobodno nas kontaktirajte kako bismo vam pokušali pomoći!