Proizvodnja kvalitetnog sijena: od košnje do skladištenja

Sijeno je jedan od ključnih oblika voluminozne stočne hrane. Dobiva se sušenjem pokošene biljne mase do postizanja vlažnosti od približno 14-18%. Pravovremenom košnjom, odgovarajućim rukovanjem i ispravnim skladištenjem osigurava se visoko vrijedna hrana za preživače tijekom zimskih mjeseci kada svježa zelena krma nije dostupna.

Sijeno je važan izvor proteina, makro i mikroelemenata, aminokiselina i drugih esencijalnih tvari za krave, koze, ovce i druge životinje koje trebaju zelenu biomasu. Nakon košnje, zelenu masu treba što prije dovesti u stanje koje omogućuje dugotrajno čuvanje uz zadržavanje kvalitete. Kod proizvodnje sijena to se postiže sušenjem pokošene trave, odnosno smanjenjem udjela vode. Za sušenje će biti potrebna dva do tri dana povoljnih vremenskih uvjeta, što može biti izazovno s obzirom na promjenjive vremenske prilike. Preporuka je dati prednost kvaliteti (sadržaju hranjivih tvari) nad količinom. Kvaliteta ovisi o sastavu biljnih vrsta, vremenu košnje, visini reza i načinu sušenja. Biomasa koja se kosi može biti travnata, leguminozna ili mješovita. Izbor sastava utječe na vrste hranjivih tvari kojima će pokošena masa biti bogata.

 

Kada kositi?


Košnja u fazi zrenja biljaka smanjuje hranjive tvari i povećava udio neprobavljive celuloze. Ni prerana ni prekasna košnja nisu idealne. Prerana košnja ne dopušta biljkama da se dovoljno razviju, dok kasna košnja može povećati količinu, ali smanjiti prinos drugog otkosa. Bolje je odabrati pravi trenutak i dobiti količinski manje, ali kvalitetom bolje sijeno, nego kasniti s košnjom i dobiti veću količinu lošije kvalitete.

Biljke sadrže najviše hranjivih tvari od početka do potpunog cvjetanja pa je taj period najbolje vrijeme za košnju. Broj košenja varira, ovisno o biljnim vrstama i uvjetima, obično se kosi jednom do tri puta, a veći broj košenja može povećati prisutnost korova do 75%. Najizazovniji dio je uskladiti fazu najkvalitetnijih trava s vremenskim prilikama stoga je vrlo važno pratiti vremensku prognozu. Najbolje vrijeme za košnju je ujutro, nakon što se jutarnja rosa podigne, kako bi se maksimalno iskoristilo dobro vrijeme za sušenje, s minimalnim gubitkom šećera.

Visina reza prilikom košnje također ima važnu ulogu u prinosu. Za lucernu je optimalno rezati na 7,5 cm, dok je za trave preporučljivo rezati na 10 cm kako bi se sačuvale ključne točke rasta. Preniski rez zahtijevati će duže vrijeme oporavka biljaka, što može biti problematično tokom ljetnih suša. Također, niži rez može ubrzati širenje korova i smanjiti prinos sljedećeg otkosa. Jedan kilogram sijena koje je pravovremeno pokošeno te ispravno osušeno ima jednaku vrijednost kao 1,5-3 kg lošeg sijena, gdje smo zakasnili sa košnjom i neadekvatno ga skladištili.


Dijelovi za balirke

 

Strojevi za košnju


Tehnološki napredak proizvodnje sijena je značajan u odnosu na prošla vremena. Nekad se sve radilo ručno, koristeći alate poput ručnih kosa i vila za preokretanje, sakupljanje i skladištenje sijena u stogove. Danas te operacije s lakoćom obavljaju strojevi. Prednosti suvremene tehnologije pomažu nam u proizvodnji kvalitetnog sijena, nutriciono bogato za preživače ali i u adekvatnom skladištenju. Bolje je imati kvalitetom lošije sijeno ali pravilno uskladišteno, nego kvalitetno sijeno koje je loše uskladišteno.

Od dobre kosilice očekujemo da ima čist rez i malo onečišćenje krme zemljom, visok radni učinak, pouzdanost, brzinu i siguran rad. Kosilice za sijeno dijelimo na oscilirajuće i rotirajuće. Oscilirajuće kosilice sa prstima imaju noževe oblika trapeza i nepokretne prste koji služe kao protuteža, a razmak između prstiju određuje visinu košnje. Iako zahtijevaju manju pogonsku snagu, imaju sporiji radni učinak i osjetljive su na neravnine terena. Rotirajuće kosilice se dijele na one s bubnjevima i diskovima. Kosilice s bubnjevima imaju jedan ili više bubnjeva koji rotiraju oko vertikalne osi, dok kosilice s diskovima imaju rotirajuću ploču s noževima i pogon preko zupčastog prijenosa. Iako zahtjevaju veću pogonsku snagu, rotirajuće kosilice su češće u upotrebi u odnosu na oscilirajuće kose. Gubici prinosa su otprilike jednaki kod obje vrste kosilica u sličnim uvjetima.

Preporučujemo da pročitate jedan od naših prijašnjih blogova u kojem smo pisali o tome zašto su oštri noževi i prava dubina košnje ključni za proizvodnju kvalitetne stočne hrane.


Sušenje i baliranje sijena


Pokošena trava s visokim postotkom vlage, prolazi kroz tri faze sušenja kako bi se osigurala dugotrajna konzervacija. Prva faza, gubitak vlage kroz listove, započinje smanjenje sadržaja vlage, dok se u drugoj fazi izdvaja vlaga iz stabljike. Posljednja faza, kada je sadržaj vlage ispod 30 %, najizazovnija je, jer na nju utječe i vlažnost zraka.
Proces sušenja, čime se sadržaj vode smanjuje na optimalnih 14 do 18 posto, može se provesti na različite načine, od sušenja na zemlji do korištenja sušila. Kod takvog sadržaja vode mikroorganizmi ne mogu izazvati truljenje i kvarenje. 

Veliki utjecaj na sušenje ima i širina otkosa. Kada otkos iznosi 80 posto širine kose, pokošeno sijeno se suši duplo brže nego što je to slučaj s užim otkosima. Kako bi se ubrzalo sušenje obavlja se prevrtanje. To omogućuje prozračivanje i brže izdvajanje vode iz biljaka. Brzina sušenja ključna je kako bi se smanjili gubici, a tehnike poput prevrtanja i pravilno podešenih strojeva za prešanje doprinose efikasnosti procesa.

Nakon sušenja, sijeno se balira kako bi se osigurala njegova dugotrajnost i lakša manipulacija. Odabir preša ovisi o veličini gospodarstva i vrsti bala koje želimo proizvesti. Preše za male četvrtaste bale pogodne su za manje gospodarstvo, dok se za veća gospodarstva koriste velike vučene preše ili rolo balirke. Baliranje sijena koje ima nešto veći sadržaj vlage moguće je uz upotrebu konzervansa tj. aditiva koji sadrže, najčešće propionsku, kiselinu. Aditivi imaju ulogu sprječavanja razvoja plijesni i procesa truljenja. Tako tretiranim balama potreban je poseban prostor za skladištenje jer će se tokom vremena oslobađati višak vlage iz njih.

Bez obzira na vrstu preše, kvalitetno balirano sijeno ključno je za osiguranje kvalitetne prehrane stoke tijekom zimskih mjeseci.


Mreže i špage za baliranje


Skladištenje sijena


Nakon svih koraka u procesu pripreme kvalitetnog sijena, važno je pažljivo ga uskladištiti kako bi zadržalo svoje nutritivne vrijednosti. Skladištenje sijena na polju može rezultirati značajnim gubicima suhe tvari, što umanjuje vrijednost hrane za stoku. Stoga je važno skladištiti bale u sjenike ili pod nadstrešnice kako bi ih zaštitili od kiše i očuvali kvalitetu.

Ako je potrebno dodatno sušenje, možemo koristiti ventilatorske sušare ili sjenotornjeve kako bismo postigli željenu razinu vlage. Prema istraživanjima, gubici suhe tvari kod sijena koje se skladišti pod nadstrešnicama su znatno manji u usporedbi s onima ostavljenima na polju. Ventilatorske sušare su efikasna metoda sušenja, osobito za sijeno u balama, jer omogućuju kontrolirano zagrijavanje i cirkulaciju zraka. Sjenotoranj je još jedna opcija za skladištenje sijena, gdje se koristi pneumatski transporter za raspoređivanje i sušenje. Termogen zagrijava zrak koji se miješa s prirodnim zrakom kako bi se kontrolirala temperatura. Tako se vlagu veže na zagrijani zrak i uklanja iz sušare, dok se sijeno transportira prema središtu za daljnje skladištenje.

S obzirom na važnost sijena, svaki odgovoran gospodarstvenik teži proizvodnji kvalitetne hrane za svoju stoku uz minimalne troškove, a s maksimalnom nutritivnom vrijednošću. U tome im  uvelike pomažu suvremeni poljoprivredni strojevi stoga je važno redovito ih održavati i servisirati na vrijeme kako ne bi došlo do zastoja u proizvodnji.


Posjetite našu trgovinu na adresi Lonjica 207, Vrbovec ili naš webshop jakopic.hr i pronađite rezervne dijelove i opremu za sve vaše poljoprivredne strojeve uključujući kose, sakupljače, okretače i balirke.

 

Izvor: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:102579; www.agroklub.com