Zašto su oštri noževi i prava dubina košnje ključni?

Kako bi se dobila stočna hrana najviše kvalitete, potrebno je poštivati ​​nekoliko osnovnih pravila prilikom košnje, osobito na početku sezone. Prečesto ljudi kose s potpuno ili preduboko spuštenim noževima. Ove navodne mjere uštede brzo se pokazuju kao skupe pogreške. Ovdje saznajte kako to učiniti ispravno.

Oštrina se računa
Spuštanjem noževa kose se štedi novac. Ovo je uobičajena zabluda. Ovaj pristup zapravo stvara dodatne troškove. To je zato što strojevi moraju koristiti više energije za košenje trave kada su noževi tupi. Više snage znači veću potrošnju goriva i manju obrađenu površinu. Redovita zamjena noževa znači da se veća površina može pokositi u isto vrijeme i uštedjeti gorivo.

Uz kosilicu od tri metra i cijenu dizela od 1 EUR po litri zamjena noževa se isplati nakon samo 25 ha!

Tupi noževi utječu na rez. Općenito, glatki rez omogućuje brže nicanje vlati trave. Iščupani rezovi, kao što se može dogoditi kod tupih noževa, odgađaju proces nicanja. Stoga se oštri noževi koriste za osiguravanje najvećeg mogućeg prinosa tijekom sljedećih košnji.

Previsoko je bolje nego preduboko
Previše duboko pokošena trava je postala uobičajena praksa! Ono što isprva zvuči kao dobra ideja (zbog većeg prinosa s najdubljim mogućim rezom) vratit će vam se u jesen (ili ranije) kada prinos naglo padne. Problem: stočna hrana loše kvalitete, niske energetske i nutritivne vrijednosti.

Travnate površine treba kositi oko 7 cm iznad zemlje. Test rezanja brzo daje informacije o dubini košnje. Ako strnište dosegne tik iznad čeličnog poklopca na radnoj cipeli, postignuta je savršena visina.

Prednost višeg košenja: pokošena trava leži na vrhu strništa i daljnji se postupci mogu izvesti bez onečišćenja uzrokovanog dodirom s tlom. Trava se također puno bolje suši. Time se silaža dobro fermentira, proizvodeći visokokvalitetnu hranu za životinje s dobrim sastojcima.

Ako je rez predubok (manji od 7 cm), kvaliteta hrane se smanjuje jer se sve daljnje operacije također izvode na prevelikoj dubini, što pobuđuje prljavštinu koja ulazi u hranu. To rezultira problemima fermentacije uzrokovanim bakterijama iz tla. Osim toga, veći prinos materijala sastoji se prvenstveno od stabljika koje ne daju nikakvu energiju i nemaju mjesto u dobroj hrani za životinje. Još jedan ozbiljan problem: ako je prvi rez predubok, to ima negativan utjecaj na sljedeće rezove. Prinos će pasti. Prenisko odrezane stabljike sporije se regeneriraju i kasnije niču, što se sljedećim rezom ne može nadoknaditi.