Savjeti za održavanje traktorskih kosilica

Praćenje savjeta o održavanju u priručniku vaše traktorske kosilice najbolji je način da zadržite performanse i dugovječnost vašeg stroja. No, korisnički priručnici obično vam govore samo što i kada učiniti - oni rijetko uključuju savjete iz stvarnog svijeta stečene iskustvom. Stoga vam donosimo najvažnije korake i trikove za brzo i lako održavanje traktorskih kosilica. Dobro održavanje spriječiti će skupe popravke u budućnosti.

Očistite kućište kosilice


Možda mislite da štitnici remena na vrhu kućišta kosilice štite remene i remenice od pokošene trave, prljavštine i drugog otpada. Ali upravo je suprotno. Remenje i remenice usisavaju krhotine i štitnici ih zadržavaju unutra. Zatim se sav taj otpad vrtloži uokolo, brušeći površine remenica i trgajući vaše remene. Jednom kada se remenica istroši, brzo će uništiti svaki novi remen koji stavite. Da biste to izbjegli samo ispušite kućište zračnim kompresorom ili puhačem lišća nakon svake treće ili četvrte košnje a odvijačem sastružite sve nakupine ispod remenice.

Unatoč najvećoj opreznosti remenje se ipak nekad mora zamijeniti novim.

Veliki izbor remenja i remenica za vaše kosilice pronađite u našoj trgovini ili na webshopu!


Promijenite svjećice


Svjećice su najvažnije i najjeftinije komponente u motoru. Istrošene svjećice uzrokuju različite probleme, od teškog pokretanja i loše ekonomičnosti goriva do izostanka paljenja pa čak i oštećenja motora. Stoga ih mijenjajte u intervalima koje preporučuje proizvođač. 

Zamjena svjećica je jednostavan proces odvrtanja starih i zavrtanja novih. Ali postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu:

- Spriječite da nečistoća padne u cilindar četkanjem ili puhanjem oko svjećice prije nego što je uklonite. Nakon uklanjanja svjećice obrišite to područje čistom krpom.
- Ako se stara svjećica ne okreće nemojte posezati za većim ključem. Gruba sila može uzrokovati velika oštećenja motora. Umjesto toga, koristite sprej koji trenutno hladi svjećicu, uzrokujući skupljanje i labavljenje metala. Sprej za hlađenje -50 °C, 500 ml potražite u našoj trgovini ili na našem webshopu.
-
Nemojte zaboraviti postaviti razmak novih svjećica prije njihove ugradnje. Provjerite priručnik za specifikacije razmaka i upotrijebite mjerač razmaka. Mi vam nudimo odličan višenamjenski alat za čišćenje svjećica koji, između ostalog, sadrži i mjerač razmaka. 
-
Upotrijebite pravu količinu sile da zategnete svjećice. Ako nemate moment ključ, slijedite ovo opće pravilo: Prvo zategnite svjećicu prstima. Ako svjećica ima brtvu, zategnite je dodatno za pola okreta pomoću ključa za svjećice. Ako svjećica ima suženo sjedište, zategnite je dodatno za jednu šesnaestinu kruga.

Zamijenite filter goriva


Stari filter goriva može uzrokovati teško pokretanje, veću potrošnju goriva, možda čak i skupu obnovu rasplinjača. Provjerite korisnički priručnik kako biste saznali koliko često proizvođač preporučuje zamjenu filtera.

Zamjena filtera goriva je jednostavna. Ali postoji trik kako to učiniti bez da se potopite benzinom.

- Stegnite cijev za gorivo stezaljkom kako biste zaustavili protok goriva.
- Navucite par nitrilnih rukavica, nagnite dovodnu stranu filtera prema gore i uklonite dovodno crijevo. Ispustite malu količinu goriva iz cijevi za gorivo u posudu za pražnjenje.
-
Zatim začepite ulaz filtera palcem, nagnite cijeli filter prema dolje i izvucite ga iz odvodnog crijeva. Ova tehnika zadržava većinu goriva unutar filtera, smanjujući prolijevanje. 
-
Ugradite novi filter. Obratite pozornost na strelice smjera protoka goriva - strelica mora pokazivati ​​prema motoru. 
-
Pomaknite cijevi goriva natrag na mjesto i uklonite stezaljku.

Savjet: Ne kupujte previše goriva s namjerom da ga koristite idućih nekoliko mjeseci. Staro gorivo (skladišteno dulje od 30 dana) je najčešći uzrok problema s paljenjem.


Odaberite pravo ulje


Kao i vašem automobilu, vašoj kosilici je potrebna redovita izmjena ulja. Ako vaš korisnički priručnik predlaže neku marku ulja, možete zanemariti taj savjet. Ali obratite pozornost na preporučenu viskoznost (npr. SAE 30) kako biste pronašli
najbolju vrstu ulja za svoju kosilicu. Ako koristite traktorsku kosilicu za čišćenje snijega, provjerite priručnik za preporuku ulja za zimu.

Vrlo je važno da nikada ne mijenjajte ulje bez promjene filtera ulja! Zavrnite novi filter ulja dok gumena brtva ne dodirne dno. Zatim okrenite filter još pola kruga. Namažite lagani sloj ulja na brtvu kako se ne bi zalijepila za dno.

Kako biste spriječili nakupljanje nečistoće na motoru, obrišite proliveno ulje. Staro ulje ulijte u boce i odnesite ga u reciklažno dvorište na zbrinjavanje.

Očistite filter zraka


Već znate da je važno mijenjati filter zraka onoliko često koliko je preporučeno u korisničkom priručniku. Ali također je dobro povremeno očistiti filter - preporučujemo najmanje jednom mjesečno tijekom prašnjave sezone košnje. 

Ako vaša traktorska kosilica ima spužvasti predfilter, operite ga sapunom i vodom; nikada ne koristite otapalo ili drugo sredstvo za čišćenje. Ispušite naborani papirnati filter laganim mlazom zračnog kompresora. Imajte na umu da ovo nije zamjena za redovite izmjene filtera. Čak i ako filter izgleda čist, zamijenite ga novim u preporučenim intervalima.


Zamijenite tupe noževe


Tupi noževi otežavaju rad motora i remena. Loši su i za vašu travu. Umjesto da čistim rezom odrežu travu, rastrgaju krajeve i treba im duže da zarastu.

- Za sigurnu promjenu noževa, uklonite kosilicu umjesto da radite ispod traktora.
- Ako kućište ima kotače stegnite jedan kotač stezaljkom kako biste spriječili da se otkotrlja prilikom preokretanja. Položite kućište na nekoliko drvenih blokova kako biste spriječili oštećenje remenice.
-
Kako biste onemogućili okretanje noževa i izbjegli potencijalne ozljede, fiksirajte ih postavljajući dvije drvene letvice uz pomoć stezaljke na rub kućišta - jednu s vanjske a drugu s unutarnje strane. Nemojte samo uglaviti blok ispod noža - nož se može osloboditi i ozlijediti vas.
-
Ako ste olimpijski dizač utega, vijke oštrice možete otpustiti običnim ključem. Ako niste, upotrijebite polugu. 
-
Tupe noževe možete pokušati naoštriti ili ih jednostavno zamijenite novima. U našoj ponudi pronađite veliki izbor noževa za sve vrste kosilica!
-
Nakupljanje trave na donjoj strani kućišta smanjuje učinkovitost rezanja. Ostružite velike komade ravnom polugom, a ostatak očistite nožićem.
-
Kako biste izbjegli pretjerano zatezanje vijaka oštrice, provjerite specifikacije u korisničkom priručniku i upotrijebite moment ključ. Istina je da se mnogi vlasnici traktor kosilica snalaze i bez moment ključa. Ali ako ikada polomite vijak, zapamtite da smo vas upozorili.

Savjet: Rezanje visoke trave je veliko opterećenje za remenje. Ako je trava previsoka kosite u pola otkosa kako biste smanjili opterećenje i produžili vijek trajanja remena.


Podmazivanje


Nije baš neka znanost, ali mnoge vlasnike traktorskih kosilica zbunjuje podmazivanje. Najveća greška je korištenje pogrešne masti.

Marka nije važna, ali upotrijebite vrstu koju preporučuje proizvođač, bilo da se radi o običnom litiju, litiju s molibden disulfidom ili poliurei. Podmažite sve dijelove svaki put kad mijenjate ulje. Provjerite svoj korisnički priručnik kako biste pronašli sve dijelove koje je potrebno podmazivati. Na kućištu vaše kosilice također se mogu nalaziti takvi dijelovi.

Ručna mazalica sa crijevom uvelike olakšava dosezanje priključaka. Pumpajte mast u priključak dok se sva tamna stara mast ne očisti i svježa nova mast ne iscuri.


Popravite puštanje guma bez zračnica


Imate gumu koja je vječito slabo napumpana a ne možete pronaći gdje pušta? Velike su šanse da je to uzrokovano hrđom na kotaču. Možete izvaditi gumu, ukloniti koroziju i zatim ga obojiti, ali pretpostavljamo da će guma i dalje propuštati zrak. To je previše posla da biste se našli opet na početku. Da biste bili potpuno mirni preporučujemo kupovinu
nove gume za vašu traktorsku kosilicu. Ali postoji i drugo rješenje: ugradite zračnicu i stanite na kraj ispuhanim gumama. Zapišite veličinu gume i kupite zračnicu iste veličine. Odrežite ventil sa gume te spustite rub gume sa kotača. Ubacite zračnicu unutar gume a ventil zračnice postavite u rupu za ventil na kotaču i pričvrstite ga pomoću steznih kliješta. Zatim podignite rub gume natrag na kotač i ponovno ga napumpajte.

 

Posjetite našu trgovinu Jakopic d.o.o. u Lonjici 207, Vrbovec ili internet trgovinu https://jakopic.hr/ i pronađite sve dijelove za vaše kosilice!

Osim dijelova i pribora za vrtne kosilice kod nas možete pronaći i sve za trimere te razne korisne alate i pribor za vaš vrt i okućnicu!

 

Izvor: www.familyhandyman.com