Sve što trebate znati o akumulatorima

Akumulatori su složeniji nego što većina ljudi misli. Veliki akumulator zapravo je skup baterija u kućištu. Akumulator pohranjuje električnu energiju i daje napajanje. Dostupne su tri različite vrste, primjerice akumulatori za pokretanje vozila ili stroja, za neprekidno napajanje ili za podršku električnim instalacijama.

U ovom članku naučit ćete više o akumulatorima općenito, o tome kako povećati napon ili kapacitet akumulatora, o stanju napunjenosti uskladištenih akumulatora i kako rješavati poteškoće s akumulatorima.

Koje vrste akumulatora postoje?

Postoje ukupno tri različite vrste akumulatora. Te se tri vrste međusobno razlikuju po strukturi akumulatora. Zbog toga svaka od njih ima različitu funkciju.


1. Akumulator za pokretanje

Akumulator za pokretanje daje veliku snagu odjednom. To se također može smatrati kratkotrajnom snagom. Akumulator za pokretanje može se isprazniti do 50 %. To je općenito najčešće upotrebljavana vrsta akumulatora. Međutim, važno je imati na umu da taj akumulator nije prikladan za pogon. Postoje i akumulatori za sustave „start-stop”. Oni daju mnogo snage i prikladni su za vozila (obično novije automobile) sa sustavom „start-stop”.

2. Servisni akumulator

Servisni akumulator je akumulator s dvojnom namjenom. Takav akumulator može pokrenuti vozilo i pogoniti električni stroj.

3. Pogonski akumulator

Takav je akumulator prikladan isključivo za pogon. Pogonski akumulator dovodi struju vrlo sporo i može se isprazniti do 80 %.


Različiti akumulatori predviđeni su za različite namjene, poput vozila, strojeva i fiksnih instalacija poput generatora. Važno je najprije pažljivo razmisliti o namjeni akumulatora. Hoće li se njime napajati stroj s ugrađenim hladnjakom, GPS-om i sustavom kamera? Ili će se njime pokretati motor? Akumulator je izvorno napravljen za pokretanje motora, no danas akumulator mora moći učiniti više, uključujući omogućiti mnogo električne podrške. Moderni električni priključci i funkcije također se zovu funkcijama hotela, s namjenama koje uključuju napajanje hladnjaka, GPS-a ili radio fara.


Kako povećati napon ili kapacitet akumulatora?

Ako vam je potreban veći kapacitet ili napon, moguće je upotrijebiti dva akumulatora, čime nastaje serijski ili paralelni strujni krug. U nastavku možete pročitati više o tim dvjema različitim mogućnostima.

Spajanje serijskoga strujnoga kruga: Treba li vam veći napon? Instalacija u nastavku uključuje postavljanje dvaju jednakih akumulatora jednog pored drugog. Pozitivni (+) pol jednog akumulatora spojen je na negativni (-) pol drugog akumulatora, čime se dobiva 24 V umjesto 12 V. Kapacitet (Ah) ostaje isti. Na slici u nastavku on ostaje 105 Ah.

Skladištenje i održavanje Mjerenje je znanje! Ako se akumulator skladišti, važno je izmjeriti napon i provjeriti ga ispitivačem akumulatora svaka tri mjeseca. Puni akumulator može se skladištiti dulje i stoga ima dulji radni vijek. Savjetuje se uvijek skladištiti sa stanjem napunjenosti iznad 12,5 V. Ako je rezultat ispod 12,5 V, akumulator treba napuniti.

Kako rješavati poteškoće s akumulatorom? Naravno da uvijek može doći do poteškoća, no nije uvijek krivnja u samom akumulatoru. Ponekad je izabran pogrešan akumulator ili postoji problem u strujnome krugu.

Čini li se da je vaš akumulator neispravan?

Provjerite sljedeće stavke prije nego što potražite zamjenski akumulator:

- Vrsta / upotreba
- Napon (V) 
- Kapacitet (Ah) 
- Polovi, način učvrščivanja, kablovi 
- Provjerite struju punjenja alternatora 
- Izmjerite kolika je potrošnja startera
- Ima li u vozilu više trošila? U tom je slučaju pitanje je li standardni akumulator za pokretanje i dalje odgovarajuća vrsta

Još uvijek imate poteškoće nakon što ste provjerili ove stavke?

Tada je vaša početna intuicija da je akumulator neispravan vjerojatno točna. Kvar ili neispravnost akumulatora često proizlazi iz lošeg održavanja. Stoga je vrlo važno pravilno održavati akumulatore, štititi ih od visokih temperatura i pravovremeno ih puniti. Pravilnim održavanjem akumulatora oni mogu trajati do šest godina ili dulje! Vrijedno je znati da novi akumulator najprije treba biti u uporabi neko vrijeme prije nego što dosegne svoje nazivne vrijednosti; ispitivanje novog akumulatora često će dati netočne vrijednosti.


Punjenje akumulatora

Za moderan akumulator potreban vam je moderan digitalni punjač. Ako već nemate taj ključni alat za neprekidan rad, pogledajte naš asortiman digitalnih punjača. Uz samoispitivanje stanja napunjenosti voltmetrom, također je moguće mjeriti je li kapacitet akumulatora dovoljan ili ne. To se postiže digitalnim ispitivačem akumulatora. Broj volta možda je dovoljan, no ako kapacitet nije, akumulator ne može davati potrebnu snagu.