Zamjena guma na traktoru

 

Čak i ako vodite brigu o gumama na svom traktoru i redovito provjeravate jesu li pod odgovarajućim tlakom, još uvijek niste sigurni da se gume neće oštetiti. Donosimo vam popis znakova koji pokazuju da je vrijeme za zamjenu guma i otkrivamo koja stvar vam može bitno olakšati zamjenu guma na vašem traktoru!

 

Pet znakova koji pokazuju da biste trebali promijeniti gume na traktoru

 

Teško je reći koliki je vijek jedne traktorske gume jer to ovisi o mnogo čimbenika: uvjetima rada, površini tla, skladištenju i slično. Ali sigurno je da se nitko ne želi zateći kako pregledava cjenike guma za traktore ili pretražuje internet za 'traktorske gume za prodaju' češće nego što je to potrebno. 

Ako nastavite koristiti loše gume posljedice mogu biti financijski i vremenski troškovi zbog stalnog popravljanja ali i proklizavanje gume po površini čime se smanjuje radna efikasnost i povećava potrošnja goriva.

Dakle, koji znakovi pokazuju kada je potrebno zamijeniti gume na vašem traktoru?

1. Dubina/visina gaznog sloja
Jedan od najočitijih znakova da traktorske gume treba zamijeniti je razina istrošenosti gaznog sloja. Kada je gazni sloj na 10% svoje izvorne visine/dubine, vrijeme je da počnete razmišljati o zamjeni. Za vožnju cestom i poslove kao što su košnja ili rasipanje gnojiva, možda neće biti previše primjetnog gubitka performansi osim ako radite na kosom tlu i brdima. Ali kod primjerice oranja, traktorske gume istrošene do dubine gaznog sloja od 10% i niže, bit će mnogo manje sposobne prenijeti punu snagu traktora na tlo, a kao rezultat će se povećati proklizavanje kotača i potrošnja goriva.

2. Oštećenje gaznog sloja
Ako je sadržaj kamena u tlu visok, mogu se oštetiti ripne gazišta, područje između njih, pa čak i bočne stijenke traktorske gume, osobito ako se prakticiraju zadaci s velikim gazom kao što je oranje i podrivanje. U težim slučajevima, posjekotine na gaznoj površini traktorske gume mogu dovesti do odvajanja gumenih dijelova, izazivajući daljnje kvarove traktorske gume. 

3. Oštećenje bočne stijenke
Oštećenje bočnih stijenki traktorske gume može nastati ako je guma neko vrijeme bila premalo ili previše napumpana, ali može nastati i zbog npr. oštrog kamenja u kamenitom tlu prilikom oranja u brazdu. Oštećenje bočne stijenke također može biti uzrokovano oštećenjem rubnjaka ili rupama na cesti. 

4. Propadanje gume
Traktorske gume na traktorima koji rade samo nekoliko sati godišnje i ne mijenjaju se redovito podložne su propadanju, osobito na bočnoj strani i između gaznih površina traktorskih guma. To se može pogoršati višim ili nižim tlakom u gumama traktora od onih preporučenih. Oštećena guma može dovesti do gubitka zraka, osobito kod traktorskih guma bez zračnica, čineći gumu osjetljivijom na prodor oštrih predmeta, potencijalno povećavajući rizik od bušenja. 

5. Neprikladne gume
Neke traktorske gume nisu prikladne za posao koji obavljaju. Možda ste kupili rabljeni traktor s loše proizvedenim ili održavanim traktorskim gumama ili gumama koje nisu prikladne za posao za koji namjeravate koristiti traktor.

 

zamjena guma na traktoru

 

Zamjena guma na traktoru: montažna kolica pomažu pri pomicanju teških kotača

 

Traktorska guma može se zamijeniti u svakoj vulkanizerskoj radioni koja je opremljena strojem za teretni program montaže i demontaže guma. 

Ako se ipak odlučite sami upustiti u zamjenu guma na vašem traktoru jako dobar pomoćnik biti će vam kolica za montažu kotača. Ona ne samo da olakšavaju rad i štite vaša leđa, već mijenjanje guma čine puno sigurnijim. Zamjena kotača na velikim traktorima je teška bez kolica za montažu kotača. Kotači su vrlo teški a ako padnu ili se otkotrljaju mogu biti opasni po život, posebice za djecu. 

 

Prednosti kolica za montažu kotača

 

Držač je okretan i podesiv po visini a metalni okvir pouzdano nosi težinu kotača. Četiri jaka kotačića osiguravaju lako pomicanje kolica. Kolicama se upravlja pomoću metalnih šipki a bočni valjci za precizno pozicioniranje pomažu pravilno postaviti kotač prije nego što ga se pričvrsti na traktor. Sa kolicima za montažu možete sigurno montirati velike i male kotače!

U našoj ponudi možete pronaći Kolica za montažu kotača Granit, nosivosti do 1500 kg a pogodna su za montažu kotača promjera od 1000 mm do 2200 mm i širine kotača do maksimalno 800 mm. 

 

Kolica za montažu kotača Granit

 

Na što još treba obratiti pažnju prilikom zamjene guma?

 

Prije početka rada provjerite ima li oštećenja na felgama i gumama. Držite razmak, koristite nastavke crijeva za napuhavanje i stanite sa strane kotača. Naravno, gume ne smiju biti napumpane iznad dopuštenog nazivnog tlaka. Guma mora pravilno sjediti na naplatku. Središnje podijeljeni naplatci sastoje se od dva dijela koji su međusobno pričvršćeni vijcima. Ako se, na primjer, prilikom skidanja kotača olabave vijci za spajanje naplatka umjesto matica kotača, ljudi se mogu ozbiljno ozlijediti odlijetanjem polovice naplatka.

Ukoliko sami montirate gume na felge za traktore morate imati odgovarajući alat i koristiti montažnu pastu prilikom montaže. Montažna pasta pomaže gumi da sklizne u pravilan položaj za montažu preko izbočine naplatka.

 

jakopic webshop

 

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni. U našoj trgovini na adresi Lonjica 207, Vrbovec ili na našem webshopu www.jakopic.hr pronađite rezervne dijelove za vaš traktor i ostale poljoprivredne strojeve.

Ako imate pitanja ili trebate pomoć pri odabiru slobodno nam se obratite osobno, telefonski, putem e-maila ili društvenih mreža - rado ćemo vam pomoći!