Dobitnici nagrada za inovativnost na sajmu Agritechnica 2023.

U sklopu vodećeg svjetskog sajma poljoprivrednih strojeva Agritechnica, u organizaciji Njemačkog poljoprivrednog društva (DLG), proglašeni su ovogodišnji dobitnici nagrada za inovativnost u poljoprivrednoj tehnologiji. U žestokoj konkurenciji od 218 kvalificiranih prijava, zlatna medalja dodijeljena je jednoj inovaciji a srebrnim medaljama okitilo se njih ukupno 17.

 

Zlato: New Holland (CNH), koncept kombajna CR s dvostrukim aksijalnim rotorom


Poljoprivredna industrija svakodnevno traži napredna rješenja koja će povećati učinkovitost i smanjiti ograničenja koja nameće zakonodavstvo. New Holland, poznat po inovacijama u poljoprivrednoj mehanizaciji, predstavio je revolucionaran koncept kombajna CR s dvostrukim aksijalnim rotorom za koji je i nagrađen zlatnom medaljom za inovativnost na Agritechnica sajmu 2023.

Ovaj inovativni CR kombajn predstavlja korak naprijed u poljoprivrednoj mehanizaciji, nudeći tehnološka rješenja koja će unaprijediti performanse, efikasnost i održivost u modernom poljoprivredstvu. U usporedbi sa trenutno vodećim modelom CR10.90, nagrađeni novi CR model kombajna obećaje preokret u kapacitetu i efikasnosti goriva. Težina stroja ostala je ista zahvaljujući optimiziranom dizajnu.

 

Zlatna medalja - New Holland

 

Glavne karakteristike nagrađenog CR kombajna:

- Pogonska tehnologija s motorom postavljenim uzdužno prema kutu nagiba rotora omogućuje maksimalnu snagu.
- Centralno smješten prijenosnik s podijeljenom snagom koristi se za pogon rotora i hedera, čime se postiže optimalna raspodjela energije.
-
Prošireni kanal za žetvu, koristeći dobiveni prostor povećanja širine šasije.
-
Automatski sustav uklanjanja blokada, potpomognut softverom, osigurava konstantan rad.
-
Patentirani sustav čišćenja proširen je za 13% a tehnologija upravljanja pomoću senzora mjeri pritisak cilindra i raspodjelu uroda odvojeno na prednjem i zadnjem gornjem situ.
-
Bočno trešenje rješava problem neujednačene distribucije žetvenog materijala.
-
Sustav sjeckanja i distribucije slame opremljen je tehnologijom upravljanja baziranom na kameri, povećavajući energetsku učinkovitost kombajna.



Srebro: 17 nagrađenih inovacija


1. Stoll
 

Novi teleskopski utovarivač iz Stoll-a opremljen je teleskopskom zakretnom rukom i 'rastezljivim zglobom'. S konstrukcijskom veličinom za 4-cilindrične traktore srednje klase, zakretna ruka može se produžiti za 0,7 metara. U kombinaciji s rastezljivim zglobom, to omogućuje povećanje vodoravnog raspona za 1 metar i visinu dizanja za čak 1,5 metar.


2. STEYR® -
Steyr Hybrid CVT

Kombinacija hidromehaničkog CVT pogona na stražnjoj osovini i hibridnog modula na prednjoj osovini – od kojih se oba mogu kombinirati s inteligentnom 4wd spojkom – omogućuje hibridnom traktoru prijenos do 260 KS. 

Tehnologija pruža brojne mogućnosti uključujući E-CVT način rada, gdje se traktor pokreće električno do 75 kW i 1100 o/min. E-Steering ubrzava prednju osovinu tijekom skretanja na rubu kako bi se smanjio radijus okretanja, a E-Boost daje dodatnu električnu snagu kada je to potrebno. E-Braking održava konstantnu brzinu traktora pri vožnji nizbrdo a E-Eco način rada ima potencijal smanjiti potrošnju goriva za čak 10%. Hibridni traktor također može pokretati električne priključke.



Srebrne medalje 1



3.
CLAAS - višedimenzionalna regulacija podizanja snage u 3 točke za traktore

Vučna snaga obično se regulira donjim polugama, ali njihovo podizanje ili spuštanje može rezultirati različitim radnim dubinama na prednjem i stražnjem dijelu kultivatora. Claas nastoji to optimizirati integracijom hidrauličke gornje poluge u svoj višedimenzionalni sustav upravljanja spojnicama u tri točke. Senzori za mjerenje visine, montirani na prednjem i stražnjem dijelu priključka, prenose signale o položaju upravljačke elektronike traktora. Duljina gornje poluge automatski se podešava putem dodatnog hidrauličkog regulatora.


4.
New Holland - T4 Electric Power

T4 Electric Power ima snagu od 120 KS i postiže brzinu do 40 km/h. Namijenjen je za farme, voćnjake i posebne primjene, ovisi o radnom opterećenju. Baterija traje cijeli dan a uz sustav brzog punjenja baterija je puna za samo jedan sat. Traktor se također može koristiti kao rezervni izvor energije za druge uređaje i strojeve te može pokretati električne priključke. Značajke koje se ističu uključuju Smart Roof, sustav od 360° koji integrira senzore, kamere i upravljačke jedinice za otkrivanje i izbjegavanje prepreka, a način rada Follow Me omogućuje traktoru da prati vozača kada je izvan kabine.


5.
New Holland - T7.270 Methane Power (LNG)

New Holland je prvi proizvođač koji je predstavio plinski traktor s LNG spremnicima (spremnicima za ukapljeni prirodni plini). Zahvaljujući posebnoj tehnologiji dvostrukih stijenki, vakuumski izolirani spremnici mogu se prilagoditi prostornim uvjetima tipičnim za traktore, što omogućuje kapacitet spremnika od 200 kg u T7.270 LNG. Novi dizajn i stil (uključuje krovnu kupolu pune dužine) za T7 s pogonom na metan biti će korišten na budućim serijama traktora New Holland.


6.
SAPHIR - GrindStar

Kultivator GrindStar dizajniran je za očuvanje vlage u tlu i pružanje optimalnih uvjeta za samonikle žitarice. Rotori s oštrim kutom promjera 740 mm obrađuju tlo do dubine od samo 2,0 cm. Svaki je montiran na paralelogramsku vezu tako da može zadržati svoju dubinu. Potrebna snaga je oko 26 KS po metru.



Srebrna medalja 2



7. ALL-IN-ONE

Integrirani noževi na vanjskom rubu četiriju elementa na rotirajućem disku dizajnirani su za rezanje površinskog otpada od prethodnih usjeva kako bi se spriječilo njegovo začepljenje. Zahtijevaju malu vučnu snagu, pomažu u smanjenju rizika od oštećenja pri vožnji unatrag a elementi mogu raditi pri brzinama do 15 km/h.

Razvijen je da stane iza sadilice s četiri reda a tvrtka je također smislila način za smanjenje erozije tla. Pet lopatica pričvršćenih na svaki disk ostavljaju niz udubljenja na dnu za taloženje vode.


8.
AMAZONE - CurveControl

Razvijen kao softverska opcija za ZA-TS i ZG-TS rasipače gnojiva, CurveControl prilagođava uzorak rasipanja kako bi spriječio premalo ili prekomjerno nanošenje dok se krećete u kutu polja. Kod rasipača gnojiva udaljenost izbacivanja može biti i do dva puta veća od radne širine a, ovisno o vrsti gnojiva, nanošenje može biti mnogo metara iza rasipača. To zahtijeva precizno poznavanje rada diskova za rasipanje s različitim gnojivima i sukladno tome složenu implementaciju u algoritam upravljanja.


9.
Zunhammer - ECO Duo Vario

ECO Duo Vario osigurava točnost primjene pri korištenju širokih radnih injektora a sastoji se od dvije pumpe s pozitivnim pomakom. To omogućuje udvostručenje točnosti precizne gnojidbe, što je posebno važno kod velikih radnih širina. Isključivanje parcijalnih širina ne dovodi do promjene izlazne količine u drugim parcijalnim širinama, budući da se brzina vrtnje crpke podešava u ovom sustavu.


10.
KRONE

Krone je uklonio potrebu za ponovnim namještanjem brusnog kamena koji se koristi na silokombajnima Big X, zahvaljujući novom sustavu montaže. Prethodno bi se kamen trebao ručno namjestiti nakon 400-450 ciklusa oštrenja i mogao se vratiti samo četiri puta, unatoč razumnoj količini materijala koji je još uvijek bio prisutan. Novi kamen je uvučen u plastični držač - dok se noževi oštre plastika izgara, a istraživanje tvrtke pokazuje da to ne stvara mikroplastične strugotine u stočnoj hrani. Osim što štedi vrijeme, kamen se sada može koristiti do 2200 ciklusa.



Srebrna medalja 3



11. FENDT

Svojom automatskom prilagodbom intenziteta regeneratora, Fendt nastoji postići jasan cilj: konstantan sadržaj suhe tvari. Da bi se to postiglo, rast biomase određuje se ili izradom karte primljene pomoću satelitskih podataka ili tako da senzor bilježi podatke o prinosu izravno tijekom vožnje preko polja. Podaci prikupljeni na ovaj način šalju se putem ISObus-a u radno računalo kosilice, koje izračunava odgovarajuće postavke i prosljeđuje ih izravno elektromotoru uređaja. 


12.
CASE IH 

Case IH Axial-Flow kombajni sada su dostupni sa sustavom koji procjenjuje gustoću usjeva i regulira brzinu kretanja naprijed i unos materijala prije nego što uđe u stroj. Omogućujući korištenje punog potencijala kombajna bez straha od blokade, sustav 'Advanced Feedrate Control' oslanja se na četiri radarske jedinice usmjerene naprijed postavljene preko hedera.


13.
GRIMME - ChangeSep

Grimme je osvojio srebrnu medalju za hidraulički izmjenjivi separator ChangeSep koji omogućuje pretvorbu berača krumpira u berač luka pritiskom na gumb. Kombinirajući dva postojeća sustava u jednom stroju, promjena između ClodSep prstaste mreže i EasySep valjaka za skretanje traje samo dvije minute i obavlja se hidraulički iz kabine traktora.


14.
Shaktiman, GRIMME

Grimme, zajedno sa indijskim proizvođačem Shaktiman, je osvojio drugu srebrnu medalju za sakupljač krumpira za male uzgajivače u zemljama u razvoju.



Srebrna medalja 4



15.
AgXeed, Claas i Amazone

Zajednički rad AgXeeda, Claasa i Amazonea doveo je do razvoja softvera za planiranje i implementaciju 3A (Advanced Automation and Autonomy) gdje senzori bilježe probleme, kao što su blokada ili izgubljeni raonik, a također mogu nadzirati paker valjak kako bi osigurali da radi ispravnom brzinom. AgXeed Box iz sustava 3A omogućuje integraciju standardnih traktora i priključaka u proces planiranja i autonomne implementacije po prvi put pomoću ISObus sučelja.


16.
Precision Planting - Radicle Agronomics

Radicle Agronomics je sustav koji kombinira uzorkovanje, analizu i cjelokupnu logistiku uzorkovanja tla. Razvio ga je Precision Planting i opisan kao jednostavan, brz, pouzdan i precizan a eliminira potrebu za ručnom pripremom i označavanjem vreća sa zemljom. To se sada radi automatski na terenu. Pomoću RFID tehnologije svaki uzorak dobiva koordinate i podatke potrebne za daljnju obradu, a zemljišni laboratorij uključen u sustav automatski obavlja sve potrebne poslove (kalibraciju, pripremu, analizu i izradu izvješća) u roku od nekoliko minuta.


17.
LEMKEN -IQblue

Sustav senzora koji su razvili Lemken i nizozemska tvrtka Track32 upozorava vozača ako nedostaje dio koji zahvaća tlo i predviđa kada treba zamijeniti istrošene dijelove. Poznata kao IQblue i opisana kao korisna pomoć na standardnom traktoru i bitna za autonomna vozila, analiza alata provodi se analizirajući slike kamere pomoću AI algoritma. Sustav prikazuje upozorenja u obliku sustava semafora. Gubitak raonika prikazan je crvenom bojom, a oštećeni ili istrošeni potrošni dijelovi istaknuti su žutom bojom. Sve je u redu kada se upali zeleno svjetlo.



Sebrna medalja Lemken



Sve dijelove za vaše poljoprivredne strojeve potražite u našoj trgovini rezervnih dijelova Jakopic d.o.o. na adresi Lonjica 207, Vrbovec ili posjetite naš webshop: jakopic.hr!



Izvor: 

https://www.agritechnica.com/
https://www.profi.co.uk/