Vodič za sijanje i održavanje travnjaka

Bez obzira jeste li početnik u vrtlarskim vodama ili iskusni vrtlar održavanje travnjaka može biti izazov. U ovom opsežnom vodiču istražit ćemo sve aspekte koji čine travnjak spektakularnim – od osnovnih koraka pri sijanju sjemena do savjeta za njegu tokom cijele godine.

Kao što poljoprivredni strojevi zahtijevaju redovito održavanje da bi pravilno funkcionirali, tako i vaš travnjak zahtijeva njegu i pažnju kako bi postao zdrav i bujan. S ovim vodičem na raspolaganju bit ćete opremljeni znanjem koje će vam omogućiti da vaš travnjak postane zvijezda susjedstva!

Procijenite stanje travnjaka


Na samom početku treba razjasniti: ako vam se čini da uzgajate korov umjesto trave možda ćete morati krenuti ispočetka - zasijati novi travnjak. To je veliki projekt koji će potrajati nekoliko tjedana a rezultati neće biti odmah vidljivi. 

Alternativa klasičnom sijanju trave je polaganje gotovih travnatih “tepiha”. Osim što travnjak sjajno izgleda odmah nakon polaganja, gotova trava može se odmah gaziti. Međutim, ovo je skuplji način a vrlo je važno i da polaganje trave bude izvedeno na pravilan način kako ne bi došlo do odbacivanja.

Ipak, počinjanje od nule ne bi trebala biti vaša prva opcija. Umjesto toga, počnite sa lokalnom primjenom sredstava za uništavanje korova, uklanjanjem otkosa i prozračivanjem jezgre. 

Za zdrav travnjak, bilo da sijete novi ili dosijavate postojeći, najvažnije je dobro, neutralno tlo. Preporuka je, prije bilo kakvih zahvata, napraviti analizu tla i vidjeti treba li nešto oduzeti ili dodati tlu. Prikupite uzorke zemlje sa tri različita mjesta na vašem travnjaku na dubini od oko 15 cm. Pomiješajte uzorke, stavite u čistu posudu i pošaljite u najbliži laboratorij za analizu tla. Popis laboratorija možete pogledati ovdje.


Nadosijavanje postojećeg travnjaka

Ukoliko imate mjestimično oštećen travnjak od oštre zime, bolesti travnjaka ili previše korova koje treba ukloniti, dosijavanje trave pomoći će pri ponovnom postizanju ravnomjernog i bujnog travnjaka. Nadosijavanje travnjaka je najbolje napraviti u proljeće, prije intenzivnog rasta trave. Ipak, moguće je nadosijati travnjak sve do rujna.

Prvi korak je pripremiti tlo za nadosijavanje na način da se travnjak pokosi na najnižu moguću razinu. Tako ćete oslabiti postojeću travu te olakšati novoposijanoj travi da raste. Nakon košnje treba ukloniti sve ostatke trave te prozračiti travnjak, najbolje nekoliko puta, uzduž i poprijeko. Nakon prozračivanja izravnajte tlo te lagano posipajte tlo kremenim pijeskom.

Odmah po završetku pripreme tla možete nadosijati travnjak koristeći kvalitetnu travnu smjesu, najbolje onu posebno namijenjenu za nadosijavanje. Nadosijavanje se vrši kao i sijanje - ručno ili pomoću posipača, uzduž i poprijeko. Na kraju treba utisnuti sjeme u tlo.

Kako bi se korijen dobro razvio, travnjak treba dobro zaliti i održavati vlažnost prvih nekoliko tjedana. Otprilike dva tjedna nakon sijanja, trava bi trebala ravnomjerno proklijati po cijeloj površini.

Četiri tjedna nakon sijanja očekuje se rast trave do otprilike 10 cm. Od tada travnjak treba zalijevati jednom tjedno, ovisno o vremenskim prilikama. To je također vrijeme kad je dobro prvi put pokositi novi travnjak na razinu od 5-6 cm. Kako bi se potaknuo rast i gustoća trave, nakon prve košnje preporuča se pognojiti travnjak.


Travna smjesa


Priprema za sijanje novog travnjaka


Trava za rast treba sunce i toplinu. Za sjetvu je najbolje pričekati do kraja travnja ili početka svibnja, kad noćne temperature nisu preniske. Osim u travnju ili svibnju, travu možete posijati i u ranu jesen. Izbjegavajte sijanje trave u ljetnim mjesecima jer će se sjeme brzo isušiti i rezultati neće biti zadovoljavajući.

Za sijanje novog travnjaka najvažnije je dobro pripremiti tlo. Ukoliko se na površini na kojoj želite travnjak nalazi puno korova ili pak stari travnjak, treba ga se riješiti. To možete napraviti ručno, pomoću herbicida ili pak blokiranjem sunčeve svjetlosti.

Ukoliko se odlučite za prskanje, pokrijte sve obližnje biljke ceradom. Odaberite dan bez vjetra i držite glavu raspršivača blizu tla kako biste spriječili prekomjerno prskanje.  

Ako vam se ideja korištenja kemikalija ne sviđa ili imate veliku površinu, metoda blokiranja sunčeve svjetlosti mogla bi biti za vas. Crni polietilenski film od najmanje 4mm debljine postavlja se na površinu i uklanja tek kada je trava suha i smeđa - dva do tri tjedna ili dulje, ovisno o vremenskim prilikama.

Nakon toga počupajte svu uvenulu travu i korov grabljama te prekopajte ili preorajte zemlju do dubine od 10ak centimetara. Gornji sloj tla bogat humusom hranjivi je sloj tla u vrtu a doseže do dubine od 20 cm. To znači da ako kopate preduboko, pojačat ćete tlo siromašno hranjivim tvarima. Ako je gornji sloj pak tanji od 20 cm, travnjak biste trebali opremiti humusom ili površinskim slojem zemlje tako da trava ima dovoljno tla bogatog hranjivim tvarima da se ukorijeni. 

Ovisno o vrsti tla te o rezultatima analize tla i pH tla, možete ga poboljšati. Dodajte riječni ili kvarcni pijesak iz (teške) glinene zemlje, humus kore od (lagane) pješčane zemlje, ili specijalnu zemlju za travu za normalno tlo. Ako je pH prenizak, to znači da je tlo kiselo, što inhibira rast biljaka. U pjeskovitim tlima, pH ne smije pasti ispod 5,5, u glinenim tlima ne niže od 6,5. Za umjerena tla, prag je vrijednost 6,0.

Nakon kopanja, opuštanja i poboljšanja, tlo bi trebalo povaljati te pustiti odmarati najmanje dva tjedna, po mogućnosti i više, prije nego što se sjeme zasadi. To omogućuje da se opušteno tlo slegne. Nakon tog perioda, po potrebi uklonite novonikli korov i eventualno kamenje s površine.

Neposredno prije sijanja zemlju biste ponovno trebali izravnati valjkom. Ako ne prođete gornju površinu valjkom, novi travnjak bit će neravan. Štoviše, sjeme korova koje leti naokolo uhvatit će se na gruboj zemlji.

 

Rasipač gnojiva za traktorsku kosilicu


Sijanje novog travnjaka


Hoće li novi travnjak biti gust, lijep i lak za održavanje najviše ovisi o
sjemenu za travu. Nemojte štedjeti na sjemenu jer jeftino sjeme koje je mješavina raznih sorti nije pogodna za lijep i održavan travnjak. S obzirom da ćete kasnije morati uložiti manje truda, isplati se kupiti kvalitetnije, skuplje sjeme sorti koje karakterizira gust rast, bogata zelena boja, manje korova te veća otpornost na bolesti.

Bilo da sijete ručno ili pomoću posipača, sjeme treba rasporediti što ravnomjernije. Razmislite o nabavci posipača jer, osim što će trava biti posijana ravnomjerno, posipač vam može kasnije koristiti i za razbacivanje gnojiva.

Posijte travu u količini koja piše na kutiji. Kako bi osigurali ravnomjernu pokrivenost, posijte pola sjemena u jednom smjeru, a drugu polovicu okomito na taj prvi smjer. Oko graničnih područja trebali biste povećati količinu sjemena koje posijete kako biste dobili čvrst rub travnjaka.

Da biste spriječili da sjeme odese vjetar ili ga pojedu ptice, pažljivo grabljama prekrijte sjeme tankim slojem zemlje. Kako bi se površina na koju se korov može pričvrstiti smanjila na najmanju moguću mjeru i kako bi se osiguralo da sjeme travnjaka bude čvrsto zasađeno u tlu, najbolje je ponovno koristiti valjak po cijelom području.


Održavanje travnjaka


Novoposijani travnjak zahtijeva puno vode da bi mogao klijati i rasti. Izuzetno je važno održavati tlo neprekidno vlažnim odnosno redovito ga zalijevati. Preporučuje se koristiti prskalicu za travnjak kako biste osigurali da zemlja dnevno prima oko 10 litara vode po četvornom metru, sve dok trava ne naraste do visine od 3 cm.
Postupno smanjite zalijevanje tijekom razdoblja od šest tjedana. Zatim prijeđite na normalnu rutinu zalijevanja (2-3 puta na tjedan).

Kada trava dosegne duljinu od 8 do 10 cm, vrijeme je za prvu košnju. Koristite novu ili naoštrenu oštricu za oštre, čiste rezove. Izbjegavajte korištenje tupe oštrice - ona kida travu, stvarajući uvjete za bolesti. Pri prvoj košnji, travu kosite do visine od 5 cm. Na taj način iz zemlje isparava manje vlage, a vlat trave može apsorbirati dovoljno svjetlosti da stvori jak korijen. Košnja u proljeće zahtjeva dosta vašeg vremena i fizičkog napora, pogotovo ako imate veliku površinu travnjaka. Ukoliko je već nemate, razmislite o nabavci traktorske kosilice jer ćete uz nju puno brže i sa mnogo manje napora održavati vaš travnjak bujnim i zelenim.

Sjeme mlade trave nanosi se na dobro pripremljenu podlogu a s vremena na vrijeme dobro je da se travnjak pognoji. Međutim, to treba činiti s određenim oprezom, posebno kod vrlo mladih travnjaka. Previše gnojiva moglo bi dovesti do toga da mlada trava “izgori” pa je važno ne gnojiti prerano ili previše. Ako ostaci trave ne ostanu kao malč, trebali biste redovito gnojiti travnjak posebnim gnojivom, u okomitom i vodoravnom smjeru. Ali zapamtite - svježe pokošena trava se ne gnoji!

Da bi vaš travnjak bio lijep i zelen, ne trebaju vam samo hranjive tvari i dovoljno vode već i kisik. Redovito prozračujte travnjak i uklanjajte slamnati sloj mahovine i mrtve dijelove biljaka.


Vrtni alati

Njega travnjaka u proljeće

Nakon što se snijeg otopi a vrijeme se ustali na dnevne temperature od oko 10 °C, bez opasnosti od mraza, možete početi razmišljati o proljetnom održavanju vašeg travnjaka.

Iako vrijeme još ne dopušta košnju travnjaka, pravo je vrijeme da provjerite u kakvom je stanju vaša kosilica. Održavanje kosilice uključuje provjeru svih radnih tekućina i oštrenje noževa. Očistite travnjak od palog lišća, grana i kore i provjerite ima li kakvih naznaka za eventualne bolesti koje će biti potrebno tretirati.

Kada vremenske prilike dozvole, odnosno kada se trava potpuno osuši, vrijeme je za prvu proljetnu košnju. Kod prve košnje nemojte pokosite više od jedne trećine ukupne visine travnjaka i pazite da noževi kosilice budu oštri. Redovito kosite travnjak jer time potičete rast i gustoću trave.

Vertikuliranje (prozračivanje travnjaka struganjem odumrle trave i mahovine) se također provodi u suhim uvjetima, pa se preporučuje pričekati oko dva dana nakon kiše. Prije prozračivanja pokosite travu što je niže moguće. Nakon prozračivanja možda nećete biti zadovoljni izgledom svog travnjaka, ali rezultat će biti vidljiv za nekoliko dana ili tjedana. Za poticanje rasta možete ga pognojiti gnojivom bogatim dušikom. Drugi način prozračivanja travnjaka je aerifikacija (prozračivanje pomoću prozračivača sa šiljcima), koji stvaraju rupe u travnjaku i omogućavaju korijenu da dobije više zraka i vode. Rupe napunite pijeskom što će pomoći vašem tlu da ostane “opušteno” te da voda dođe do korijena.

Riješite se eventualnog korova na jedan od dva načina: ručno čupanje ili korištenje selektivnih herbicida. Ako odaberete kemijski put, zapamtite da travnjak ne biste trebali kositi najmanje tjedan dana nakon primjene herbicida.

Travnjak u proljeće obično nije potrebno zalijevati, uglavnom kako bi se korijenje proteglo dublje u tlo i kako bi se mogla iskoristiti vlaga iz nižih slojeva tla. Ipak, primijetite li suhi travnjak, zalijte ga.


Njega travnjaka u ljeto

Ljeti je najvažnije održavati vlažnost travnjaka. Optimalno je zalijevati travnjak rano ujutro ili navečer, u manjoj količini svaki dan ili izdašnije svaka 3 dana, ovisno o temperaturi. Olakšati si možete korištenjem prskalice s timerom.

Intenzitet košnje smanjite u ljetnim mjesecima a travnjak ne kosite više od jedne trećine kako bi se spriječilo isušivanje vlage. Ako pretjerate ili kosite tupe noževe kosilice, vrhovi vlati trave će požutiti i narušiti izgled vašeg travnjaka. Kada je trava višlja travnjak može lakše održavati vlažnost. Također, važno je napomenuti da se ne preporuča košnja u sušnom razdoblju.

Održavanje travnjaka ljeti ne zahtijeva pretjeranu gnojidbu ali dobro ga je prihraniti. Dajte prednost granuliranim gnojivima koja njeguju travnjak u razdoblju od 1 do 3 mjeseca. Gnojiva moraju sadržavati dušik, fosfor i magnezij koji utječu na rast, regeneraciju i otpornost travnjaka.

Ljeti ne treba pretjerivati s kemijskim prskanjima protiv korova - najbolje je mehaničko plijevljenje.

vrtne prskalice


Njega travnjaka u jesen

U ranu jesen ponovno prozračite vaš travnjak i uklonite mahovinu i odumrlu travu s kako biste spriječili nakupljanje gljivičnih bolesti na travnjaku zimi. Idealno vrijeme za jesensko vertikuliranje i prozračivanje je prva polovica rujna, kada su temperature još uvijek povoljne, čak i noću. To daje travnjaku dovoljno vremena da se oporavi prije zime.

Jesenska gnojidba razlikuje se od gnojidbe u prethodnim sezonama. Gnojivo s većim udjelom dušika zamjenjuje se gnojivom s većim udjelom kalija, što će pomoći travnjaku da ojača prije nadolazeće zime i mrazeva. Osim kalija, u gnojivima za jesen nalaze se i fosfor, sumpor i magnezij. 

Nakon ljeta se na travnjaku znaju pojaviti oštećena područja (npr. ako ste imali bazen) pa je dosijavanje neophodno. Otpalo lišće na travnjaku može izazvati trulež pa redovito čistite lišće, bilo grabljama ili puhačem. Također, očistite travnjak od korova koji mu oduzima svjetlost i hranjive tvari. Kao mjeru opreza, travnjak protiv gljivičnih bolesti možete tretirati odgovarajućim fungicidom.


Njega travnjaka zimi

Tijekom zimskih mjeseci nemojte bez potrebe gaziti po smrznutoj travi jer je krhka i postoji opasnost od lomljenja. Ako padne snijeg, nastojte ga ne gomilati na jednom mjestu na travnjaku kako ne biste preopteretili to područje.

Zimi nema puno posla oko vašeg travnjaka pa iskoristite to vrijeme za detaljan servis vaše kosilice, nabavu novih noževa i rezervnih dijelova kako bi na proljeće, kad počne nova sezona košnje, bili potpuno spremni. O savjetima za održavanje vaše traktorske kosilice pisali smo u jednom od prethodnih blogova a možete ga pročitati ovdje.

Prozračivač travnjaka


Kao što vidite, održavanje travnjaka nije jednostavno i zahtjeva cjelogodišnji trud ali uz malo vještine, puno volje i potrebne alate lako možete savladati ovaj izazov. Pozivamo vas da svakako posjetite naš webshop na kojem ćete pronaći sve što vam je potrebno za održavanje vaše kosilice u vrhunskom stanju kao i razne alate i opremu za vaš travnjak. Želimo vam mnogo uspjeha u stvaranju i održavanju vašeg zelenog raja!