Jutek - stroj za uzgoj božićnih jelki

Božićno drvce - koje odabrati?


Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj je registrirano oko tisuću uzgajivača božićnih drvaca a godišnje se proizvede 500.000 komada stabala. Najviše ih se proizvodi u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Svi uzgajivači znaju da uzgoj božićnih drvaca zahtijeva i mnogo brige. Životni ciklus jednog drvca od sjemenke do njegove prodaje traje između 8 i 12 godina, što znači da je vrijeme povrata investicije iznimno dugo i svakako opravdava cijenu božićnih jelki. Godinama prije nego se posijeku i odvezu na prodajno mjesto, božićna drvca iziskuju mnogo pažnje i njege - plijevenje, prskanje pa rezidba kako bi božićno drvce za prodaju bilo lijepo i ravno. 

Iako neki smatraju da je sječa božićnih drvaca ekološki upitna, uzgoj takvih jelki ima mnogo prednosti pred umjetnim drvcima. Dok rastu božićna drvca osiguravaju zaklon mnogim životinjama, u prvom redu pticama, apsorbiraju ugljični-dioksid te ispuštaju kisik i na taj način osiguravaju kvalitetu zraka. Kada se pak posijeku, uzgajivači ih zamjenjuju novim sadnicama da bi osigurali kontinuitet proizvodnje. Nakon blagdana, božićna se drvca odlažu u biootpad ili ih možemo usitniti i iskoristiti za kućno kompostiranje. Dakle, u ekološkom smislu svakako su preporučljivija od umjetnih drvaca koja nisu biorazgradiva i čije odlaganje predstavlja problem. Rod jela (Abies) se pokazao najboljim za korištenje zbog lijepog mirisa i iglica koje pretjerano ne otpadaju.

 

 

Vrste koje se najviše koriste u Europi, u svrhu ukrašavanja domova su:

- Kavkaska jela (Abies nordmanniana)
- Koloradska jela (Abies concolor)
-
Obična jela (Abies alba)
-
Obični bor (Pinus sylvestris)
-
Pančićeva omorika (Picea omorika)
-
Plemenita jela (Abies procera)
-
Smreka (Picea abies)

Iako se smreke dosta koriste u ukrašavanju domova, pogotovo u Hrvatskoj, jer su i cjenovno povoljnije, imaju jedan bitan nedostatak - brzo opadanje iglica. U tom pogledu veliku prednost nad smrekom ima jela. Božićna drvca se prodaju i u teglama, s namjerom sadnje nakon blagdana, ali je stopa preživljavanja takvih stabala niska.




Jutek - specijalizirani strojevi za uzgoj božićnih jelki


Kao što smo već spomenuli, uzgoj božićnih drvaca zahtijeva mnogo brige - to je kombinacija tipičnog rada na polju i u vrtu. U tome vam mogu pomoći specijalizirani strojevi danske tvrtke Jutek.

Ponuda Juteka uključuje cijeli niz strojeva od 10 do 136 KS s Honda i Kubota motorima u manjim, jednorednim i dvorednim traktorima, do Deutz motora u većim strojevima.
Najzanimljiviji i najimpresivniji uređaji su troredni traktori Jutek Flex-Trac 75 i Jutek Flex-Trac 100 Turbo. Na vrhu se nalazi Jutek Flex-Trac 136 Turbo s pogonom na tri kotača.

A što sve mogu Jutek strojevi? Generalno sve - jer ako imamo strojeve Jutek više ne moramo imati drugu poljoprivrednu opremu. Priključci dostupni za danske strojeve mogu kultivirati zemlju, kositi korov oko drveća, malčirati područje, prskati, oblikovati drveće u pravi oblik i na kraju žeti.

Kako ovi strojevi rade pogledajte na sljedećim poveznicama:

https://www.youtube.com/watch?v=MtG-lE1mg14

https://www.youtube.com/watch?v=d4khxlrihRs

https://www.youtube.com/watch?v=DbxqHbYZhN4


Izvor:
https://jutek.nu/en/