Kako je nastao WD-40

Kratica WD je skraćenica od Water Displacement ili, najjednostavnije, uklanjač vode. Brojka 40 oznaka je za formulu, odnosno 40. (i uspješan) pokušaj da se kreira formula. Spojite jedno i drugo i dobili ste WD-40, najpoznatiji sprej na svijetu, ključni sastojak svake majstorske garaže i kućnog pribora s alatom i priručnim sredstvima.

Formulu je kreirao Iver Norman Lawson 1953. godine za tvrtku Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), a ona nikad nije patentirana. Sprej je razvijen na ideju američkog proizvođača aviona i rakete Convaira kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas.

Ubrzo je WD-40 pronašao mnogo širu primjenu pa su ga zrakoplovne tvrtke United i Delta počele koristiti kao sredstvo za podmazivanje pokretnih i fiksnih dijelova zrakoplova DC-8 i Boeing 720s. Veliku baru prešao je šezdesetih, a počeli su ga primjenjivati poljoprivrednici u zaštiti svojih strojeva. Sve nakon toga je samo priča o uspjehu. Nitko nije proniknuo njihovu tajnu, sve do danas. Nagađa se da se sprej temelji na ugljikovodicima, a spominje se čak i riblje u ulje u određenoj dozi.