Kako očistiti kombajn nakon žetve?

Ispušite, operite, pometite, usisajte... ili je možda bolje ostaviti kako jest? Nakon odrađenog posla u polju opremu treba pripremiti za međusezonski zastoj. Temeljito čišćenje više je od pola pripreme! Donosimo vam nekoliko savjeta kako pravilno očistiti kombajn nakon žetve da biste ga dobro pripremili za zimsko mirovanje i sljedeću sezonu.

 

Kombajn se ne troši samo tijekom rada


Odmah na početku odbacujemo izjavu da je "možda bolje ostaviti kako jest". Zašto? Jer kombajn, iako se ponekad koristi samo nekoliko tjedana ili čak nekoliko dana, ne troši se i kvari samo u tom razdoblju.

Tijekom skladištenja događaju se procesi korozije i starenja te procesi razaranja uzrokovani atmosferskim čimbenicima, a prije svega glodavcima. Zato je jako važno čistiti i održavati svoju opremu.


Hrđa, glodavci, gljivice


Kombajn je kompliciran stroj s mnogo mjesta na kojima se nakupljaju biljni ostaci - sitniji i krupniji, pljeva, zemlja i prašina. Ovu vrstu onečišćenja karakterizira visoka higroskopnost - vrlo dobro upija vodu i vlagu - čak i iz zraka negrijane garaže, a još više ako je stroj smješten pod nadstrešnicom.

Kada voda dođe u dodir s metalima - osobito tijekom duljeg vremenskog razdoblja - procesi korozije mogu započeti brže od očekivanog - čak i na elementima zaštićenim bojom. Tamo gdje je lak ili drugi zaštitni sloj istrošen (a takvih mjesta u stroju za žetvu ima dosta), hrđa se pojavljuje gotovo odmah s malo vlage.

Osim hrđe, ostaci su odlično tlo za razmnožavanje raznih vrsta glodavaca: miševa, štakora, kuna. Nažalost oni se ne ograničavaju samo na kušanje biljnih ostataka, već grickaju i druge stvari - prije svega oštećuju razne žice i kabele, ali ne zanemaruju ni elemente presvlake kabine, filterske umetke i drugo. Zapravo, čini se da im sintetički materijali imaju bolji okus od prirodnih!

Osim glodavaca, prljavština koja ostane za sobom je leglo gljivica, plijesni i sjemenki biljaka zaglavljenih u raznim kutovima i pukotinama. Dakle, ništa ugodno ni za zdravlje ni za oči vlasnika ili korisnika stroja.

 

Granit sprejevi

 

Čišćenje – prvi korak u održavanju kombajna


Prvi korak je temeljito čišćenje kombajna. Gotovo svi proizvođači i iskusni korisnici preporučuju jednu metodu: suho čišćenje. 

Klasično, mokro pranje se preporučuje jedino za uklanjanje blata i grube prljavštine. Sve unutrašnje dijelove trebalo bi ispuhati. Prije temeljitog ispuhivanja njegove unutrašnjosti - preporuča se upaliti stroj i ostaviti ga neko vrijeme na maksimalnom broju okretaja bubnja i ventilatora. To će vam pomoći da se riješite nekih nečistoća.

Isplati se također rastaviti sita i bubanj (kad je kombajn ugašen) iako u nekim slučajevima to neće biti lako izvesti (posebno rastavljanje bubnja), tako da o tome odlučuje korisnik. Pazite da pravilno označite i organizirate sve dijelove koje uklonite prilikom rastavljanja kako biste ih kasnije lakše sastavili.

U kombajnu ima mnogo skrivenih kuteva i teško dostupnih mjesta. Dakle, potrebno vam je puno vremena i strpljenja. Koliko? Neki stručnjaci kažu da je potreban najmanje jedan dan da se cijeli stroj očisti što je moguće temeljitije, korak po korak. Naravno, to će donekle ovisiti o marki ili modelu kombajna, ali u tom pogledu nema velikih razlika.


Ispuhivanje unutrašnjosti kombajna, vosak izvana!


Neki poljoprivrednici na oprane vanjske dijelove kombajna nanose vosak. I to ne nakon sezone već prije! Za bolji vizualni efekt? Između ostalog i to, ali glavni cilj je smanjiti prianjanje prašine. A ovaj tretman zapravo daje dobre rezultate.

Suho čišćenje kombajna uključuje uklanjanje otpada, prljavštine i ostatke usjeva koji se nakupljaju na različitim dijelovima stroja. To se može postići koristeći četke, metle ili najbolje - zračni kompresor. Pri obavljanju suhog čišćenja, posebno je važno paziti na sigurnost. Korištenje osobne zaštitne opreme, kao što su rukavice i naočale, može pomoći u sprječavanju ozljeda. Čisti se svaki detalj a prostora za čišćenje ima jako puno. Otvorite sve poklopce i očistite ih komprimiranim zrakom gdje god je to moguće. Letvice također treba ispuhati iznutra.

Čišćenje kombajna ima izravan utjecaj na njegovu učinkovitost u berbi usjeva. Redovito čišćenje može pomoći u održavanju visoke produktivnosti stroja.

 

Dijelovi za kombajn

 

Što je još poželjno učiniti kada čistite kombajn?


Prilikom pripreme stroja za skladištenje treba obratiti veliku pozornost na komponente stroja i zapisati si što će biti potrebno zamijeniti, podesiti ili pažljivo provjeriti kada se oprema priprema za rad u proljeće. Velika je vjerojatnost da se za pet ili šest mjeseci toga više nećete sjećati pa je dobro imati spreman popis.


Također, treba podmazati sva mjesta u skladu s korisničkim priručnikom, a metalne površine koje nisu lakirane ili na kojima je boja istrošena prekriti tankim slojem masti ili sprejevima. Radne elemente hedera i slično možemo zaštititi običnim jestivim uljem. Dobro štiti a velika je prednost što ne ostavlja mrlje na podlozi, kao što je slučaj s tehničkim uljima.

Dobro je i dopuniti gorivo u spremnik sa ciljem eliminacije kondenzacije vode u spremniku tijekom mirovanja i velikih temperaturnih razlika.

 

Sve dijelove za vaš kombajn potražite u našoj trgovini rezervnih dijelova Jakopic d.o.o. na adresi Lonjica 207, Vrbovec ili posjetite naš webshop: jakopic.hr.

 

 

Izvor: farmer.pl