Ležajevi - kako ih odabrati?

U gotovo svim poljoprivrednim strojevima koriste se različiti tipovi ležajeva. Što je složenija oprema (kao što je kombajn ili preša) i što je više pokretnih dijelova - više je i ležajeva. Ležajevi se najbrže troše pri radu u teškim uvjetima (prašina, pijesak, blato, voda, visoke temperature) a tijekom poljoprivrednih radova to je gotovo uvijek.

Važno je obratiti pozornost na njihovo stanje prilikom pripreme opreme za rad – da izbjegnemo eventualne zastoje u radu ali i zbog prevencije od požara. Istrošeni, zapeli ili neispravni ležaj može dosegnuti temperaturu od nekoliko stotina stupnjeva celzijusa, a dovoljna je samo prašina, malo slamke ili ulja - i eto nesreće! Požari poljoprivrednih strojeva česti su u ljetnoj sezoni - a nažalost gore i stari, dotrajali, ali i novi strojevi.

Vrste ležajeva

Postoji puno vrsta i tipova ležajeva. Najčešće korišteni u poljoprivrednim strojevima su: kuglasti, konusni, cilindrični, bačvasti i igličasti ležaj. Osim toga, postoje i njihove različite varijante i modifikacije uvedene za potrebe nestandardnih rješenja pojedinih strojeva. Vrsta ležaja ovisi prvenstveno o načinu prijenosa opterećenja na određenom mjestu (radijalno, potisno ili koso) a veličina se usklađuje s elementima te ujedno i veličinom opterećenja.

Također je dobro znati da osim kotrljajućih ležajeva postoje i klizni ležajevi, tj. bez unutarnjih pokretnih dijelova (kuglice, valjci, igle). Takva rješenja imaju svoje prednosti - prije svega su jeftina, ne zauzimaju puno prostora i obično ih je lako zamijeniti. Ali u isto vrijeme, morate se sjetiti da ih redovito podmazujete. Prilikom odabira veličine ležaja treba uzeti u obzir nosivost u odnosu na opterećenja kojima će biti izložen tijekom rada. Trajnost je također važna, jer je to vrijednost koja ovisi o komponentama ležaja ili uvjetima njegove uporabe.


Brojevi na ležaju - što oni znače

Oznake ležajeva za standardne ležajeve definirane su međunarodnim standardima. Osim toga, neki proizvođači koriste i dodatne oznake za potrebe detaljne klasifikacije. Simboli koji opisuju određeni smjer obično se sastoje od brojeva a ponekad su povezani sa slovima. Takozvani prefiksi i sufiksi označavaju dodatna svojstva i karakteristike određenog ležaja. Međutim, dovoljno je poznavati osnovnu formulu određivanja kako bi dekodirali značenje najvažnijih parametara.

Obično je osnovna oznaka 3-5 znamenki. Prvi je broj, slovo ili kombinacija oba. Označavaju vrstu posteljice. Na primjer, ležaj 6005Z počinje brojem "6", što označava jednoredni kuglični ležaj s dubokim utorima. Prva znamenka ovog elementa označava širinu kod radijalnih ležajeva, a visinu kod aksijalnih ležajeva. Drugi broj se odnosi na vanjski promjer. Nažalost, ove vrijednosti se ne odnose izravno na mjerne jedinice i trebate provjeriti vrijednost u tablici sa standardima dimenzija. Što je veća vrijednost (0-9), to je veća širina prstenova ležaja. To obično znači i veći promjer kuglice. Ležajevi s višim vrijednostima mogu biti podvrgnuti većim opterećenjima. Podatke o unutarnjem promjeru ležaja (provrta) daju zadnje dvije znamenke oznake. Može se izračunati pomoću jednostavne formule: znamenka x 5 (rezultat u mm). Dakle ako oznaka uključuje "05", tada je 5x5 = 25 mm. Izuzetak su manje veličine, jer ako oznaka sadrži brojeve "03" ili manje, promjer se mora očitati iz tablice. To su redom: 03-17 mm, 02-15 mm, 01-12 mm, 00-10 mm.

 

 

Ostale oznake ležaja

Naravno osnovna oznaka nije sve što trebamo znati – potrebni su nam i dodatni podaci za potpunu informaciju o ležaju. Ovdje, na primjer, postoje oznake koje se odnose na radijalne zazore ili klasu točnosti: "Z" se odnosi na jednostranu limenu brtvu, "ZZ" ili "2Z" na istu ali dvostranu. S druge strane, RS označava jednostranu brtvu od plastike, a "2RS" - dvostranu brtvu od plastike. Puni kod ležaja uvijek treba biti naveden na pakiranju. Obično se na prstenovima samog ležaja daje samo osnovna oznaka, kao i neke dopunske oznake, kao što su radijalni zazor i točnost. Prstenovi obično ne sadrže sve podatke. Neki ležajevi - osobito jeftiniji i manji - često se prodaju u velikim pakiranjima - dakle, nemaju kutiju. Ako se namjeravaju koristiti na osjetljivim mjestima i želimo znati njihove dodatne parametre - treba se dobro informirati.

U našoj trgovini možete pronaći veliki izbor ležajeva a ako niste sigurni koji ležaj točno trebate, naši djelatnici su vam uvijek na raspolaganju za pomoć pri odabiru - u pravilu je dovoljno navesti nekoliko osnovnih dimenzija. Ležajeve možete naručiti i putem webshopa: https://jakopic.hr/alati-i-industrija/lezajevi

Na kraju, vrijedi dodati da dok se dimenzije ležajeva mogu znati iz oznaka, izmjeriti ili ponekad prilagoditi prema kućištu ili osovini, nemoguće je provjeriti kvalitetu čelika korištenog za izradu ležaja ili točnost njegove proizvodnje. Čini se da je ovdje jedina metoda korištenje elemenata provjerenih u praksi ili renomiranih proizvođača, pogotovo ako se određeni ležaj montira na teško dostupna, osjetljiva ili jako opterećena mjesta.