Najvažniji element kombajna - sita

Kombajn bez sita bio bi potpuno beskoristan. Zahvaljujući pravilnom odabiru sita i pozicioniranju, sakupljeni materijal čisti se s visokom učinkovitošću. Odaberu li se neodgovarajući parametri rada, rad će biti sporiji ili ćemo dobiti žitarice sa previše nečistoća. Proizvođači kombajna nude različite vrste sita zahvaljujući kojima možemo obaviti žetvu svakog usjeva.

Sita s rupama

Ovo je najstarija vrsta sita dostupna u kombajnima, a ujedno su i najjednostavnija sita. Njihova površina ima niz rupa određenog promjera kroz koje se materijal prosijava. One jednostavne strukture su glatke, one naprednije imaju rupe koje su malo ispod gornje površine sita, što olakšava prosijavanje. Prikladne su za žetvu bilo koje vrste biljaka, naravno, nakon odabira odgovarajuće veličine rupe.

Najnaprednija sita imaju dodatne elemente, npr. u obliku lanaca, koji dodatno čiste površinu sita. Prednost sita s rupama je temeljito čišćenje sakupljenog materijala te mogućnost rada sa mokrim biljkama - takva su sita manje sklona začepljenju.

Nedostatak je potreba posjedovanja sita u različitim veličinama, ovisno o sorti, jer se npr. sito koje se koristi za žetvu kukuruza ne može koristiti za žetvu uljane repice. Nedostatak je također prilično nizak kapacitet probira. 


Sito Claas Compact 930x860 mm, 704505

 

Lamelarna sita

Njihova je konstrukcija znatno kompliciranija jer su na okvir u jednakim razmacima postavljene žice na koje se postupkom zavarivanja pričvršćuju letvice različitih oblika. Možete mijenjati kut otvaranja letvica - što više otvorimo sita mogu prosijati materijal većeg promjera. Prednost ovakvih sita je njihova velika svestranost, jer pomoću jedne vrste sita možemo sakupiti različite vrste biljaka - potrebno je samo pravilno namjestiti sita.

Jedna od najstarijih konstrukcija je sito za zrno, a sve rjeđe se nalazi u novim kombajnima. Dobro se ponaša kod žetve žitarica i svih sitnosjemenskih biljaka, ali ima manju učinkovitost čišćenja u odnosu na modernija rješenja. Razmak letvica je 1 1/8” (inča).

Drugi tip je sito s Closza prorezom. Dostupno je u razmaku od 1 1/8” i 1 5/8” (rez letvica je 10 ili 22 mm) i jedno je od najuniverzalnijih sita, jer uz pravilno postavljanje može podnijeti i čišćenje sjemena i biljke kao što su uljana repica i kukuruz. Do problema dolazi u principu samo pri radu u vlažnom kukuruzu, kada se lako može začepiti. U tu svrhu stvoreno je sito s prorezom za kukuruz. Razmak žica u njoj je 1 5/8", a letvice su jako usječene, dubine reza 32 ili 39 mm.

Sito za kukuruz gornje, Claas 000647676

 

LDW sita visokih performansi

Ovo su sita najnovije generacije koja su se relativno nedavno pojavila na tržištu.

Imaju široke poluokrugle letvice, a zahvaljujući kukicama na letvicama, omogućuju temeljito čišćenje sakupljenog sjemena uz visoku učinkovitost. Sita dobro funkcioniraju pri žetvi visokoprinosnih žitarica i sitnosjemenih biljaka, kao i onih koje je teško žeti. Omogućuju vam rad s većom učinkovitošću, tako da možete povećati brzinu žetve bez žrtvovanja kvalitete.


Sito gornje John Deere, 1540x1230 mm, AZ22799

 

U žetvi je najvažniji čovjek!

Sita su sita, ali svi ističu kako je u žetvi najvažniji čovjek koji će znati namjestiti kombajn primjereno žetvenoj biljci. Valja podsjetiti da kombajn treba podesiti nekoliko puta tijekom radnog dana, jer će se požnjeti materijal drugačije ponašati ujutro, a sasvim drugačije u vrućem poslijepodnevu, kada mu vlažnost znatno padne.

Također ne možete podesiti kombajn napamet, tj. dobra postavka od prošle godine možda uopće neće raditi tijekom sljedeće žetve. Većina proizvođača nudi unaprijed postavljene postavke za određenu biljnu vrstu, ali kombajn još uvijek treba prilagoditi danim uvjetima na polju.

Sito donje John Deere, 1540x1230 mm, AZ23542

Sita, kao i sve ostale dijelove za vaše kombajne, pronađite na našem web shopu jakopic.hr ili nas posjetite u našoj trgovini u Lonjici 207, Vrbovec!